Uhljebljivanje u upravi INA-e

Zagreb – Nizu skandala koji svakodnevno producira HNS kao istovremeno najveći i najmanji partner SDP-a u koalicijskoj Vladi pridružio se, skriveno od javnosti, još jedan – vezan uz najveću hrvatsku energetsku tvrtku, INA-u. Vlade je naime, još 18.3. na zatvorenoj sjednici odlučila produžiti mandat trojici članova koji dolaze s njene strane – a to su Niko Dalić, Davor Mayer i Ivan Krešić.

O dužini njihovog mandata nije, međutim, bilo odlučeno ništa – a kako su Vladi dani odbrojani, bilo bi najlogičnije da i njihovo imenovanje prati ritam odlaska stare i dolaska nove Vlade, dakle da budu imenovani na godinu dana. Ministar Ivan Vrdoljak, svjestan da HNS na dolazećim izborima možda neće osvojiti niti jednog zastupnika, želi međutim maksimalno vremenski produžiti svoj utjecaj na naftne i energetske poslove, pa je tražio produženje njihovog mandata na pune četiri godine.

Na taj bi se naćin dolazećoj hrvatskoj Vladi ostavilo dosta ozbiljno ‘kukavičje jaje’, jer bi mogućnost imenovanja novih članova u tom slučaju došla tek nakon polovine novog mandata, to jest u trećoj ili čak četvrtoj godini, ovisno o tome kad budu raspisani novi izbori – prije ljeta, u jesen ili u veljači 2016. godine. Ovaj se Vrdoljakov potez, obzirom na volumen plaća članova Uprave INA-e, može promatrati i kao najveće HNS-ovo ‘uhljebljenje’ ove godine, tim apsurdnije jer je predizborna kampanja za nove parlamentarne izbore zapravo već počela – što zorno pokazuje jučerašnji Milanovićev obilazak javnih radova u Međimurju, HNS-ovoj izbornoj bazi potresenoj zadnjim političkim događanjima. (Direktno)