Uhićenje koje će zaustaviti reformu VW-a

Uhićenje prvog čovjeka Audija za Volkswagen nije moglo doći u nezgodnijem trenutku s obzirom na planove o novoj rukovodećoj strukturi njemačkog automobilskog diva. Rupert Stadler, predsjednik Uprave Audija i član odbora VW grupe uhićen je u ponedjeljak rano ujutro u svom domu u Ingolstadtu po nalogu državnog odvjetništva iz Münchena.
Uhićen je tjedan dana nakon što su mu istražitelji pretresli stan u sklopu istrage je li znao za softver za varanje na testovima ispušnih plinova dizelskih motora. Stadler je do sada najviši menadžer Volkswagen grupe koji se našao iza rešetaka zbog dizelskog skandala koji potresa kompaniju tri godine.

Kako je priopćilo državno odvjetništvo, Stadler je uhićen i određen mu je pritvor zbog bojazni da bi mogao uništiti dokaze i time omesti istragu. Tužitelji su dodali kako će biti ispitan najkasnije sutra te kako do uhićenja nije došlo na traženje američkih vlasti.

Iz Audija su također potvrdili da je šef uhićen dodavši kako to ne znači da postoji ikakva krivnja. Kulminacija istrage oko Volkswagenovih dizelskih motora ozbiljan je udarac za kompaniju. O tome dovoljno govori najava glasnogovornika tvrtke Porsche SE – dioničara koji kontrolira Volkswagen i Audi – da će se o Stadlerovom uhićenju raspravljati na sjednici Nadzornog odbora. Naime, Stadler je jedna od ključnih figura na koje računa novi izvršni direktor cijele grupe, Herbert Diess, u velikom preslagivanju menadžmenta kako bi kompanija bila spremnija za električnu budućnost.

Podsjetimo, Volkswagen je u rujnu 2015. priznao da je posebnim softverom u motorima varao na američkim testovima ispušnih plinova. Američke vlasti u svibnju su podigle optužnicu protiv bivšeg šefa Martina Winterkorna.

You may also like