Uhićenja u Norilsku zbog onečišćenja naftom

Putinova želja
Rusija je u četvrtak pojačala napore kako bi uklonila golemu količinu nafte što se izlila u rijeku na Arktiku, što je najgori takav incident na tom području, upozoravaju ekolozi dok je mjesni čelnik uhićen i pritvoren.

Vladimir Putin je u srijedu osobno posredovao u krizi proglasivši izvanredno stanje i pozivajući na red mjesne dužnosnike. U četvrtak su na teren poslane dodatne ekipe za čišćenje. U okviru istrage na mjesec dana je pritvoren , zaposlenik termocentrale u vlasništvu NTEK-a, podružnice velike metaloprerađivačke kompanije Noriljsk Nikelj, priopćio je sud u Noriljsku za agenciju TASS.

Prošlog tjedna se srušio dizelski spremnik u toj centrali, zbog čega se izlilo više od 20.000 tona nafte. Hitna služba ruske ratne mornarice specijalizirana za takve slučajeve rekla je da se pojačanja poslana na to zabito i močvarno područje na krajnjem sjeveru moraju nositi sa zamršenim problemom. “Nikad prije nije bilo takvog onečišćenja. Moramo brzo djelovati jer se gorivo trenutačno otapa u vodi”, rekao je glasnogovornik te službe Andrej Malov za France Presse.

Ekološka organizacija Greenpeace za Rusiju ističe da je ovo “prvi izgred takvih razmjera na Arktiku” i usporedio ga s potonućem Exxon Valdeza blizu Aljaske 1989. Rijeka Ambarnaja u koju je istekla nafta, ulijeva se u jezero Pjasino, odakle izvire istoimena rijeka, žila kucavica poluotoka Tajmira, strateškog područja gdje Rusija dobiva plemenite metale, ugljen, plin i naftu.

Malov je rekao da je u rijeku postavljeno šest brana koje će spriječiti istjecanje onečišćenja u jezero. Zbog teškoće operacije neki su dužnosnici predlagali da se nafta spali na mjestu događaja, što ruska agencija za okoliš nije prihvatila.

Glasnogovornik ruske Agencije za ribarstvo Dmitrij Klokov rekao je za TASS da će trebati “desetljeća” za obnovu ekosustava. Vode se tri kriminalističke istrage. Državno odvjetništvo navodi da je onečišćeno 180.000 četvornih metara tla prije nego se nafta izlila u rijeku.

Noriljsk Nikelj, najveći svjetski proizvođač nikla, priopćio je da je spremnik oštećen kada su potpornji na kojima je bio “30 godina” počeli propadati u zemlju, što bi moglo biti povezano s otapanjem permafrosta, stalno zamrznutog tla, kao posljedice klimatskih promjena.

You may also like

0 comments