Uhićeni za zločin u Kotor Varoši

Šestorica bosanskih Srba, koja su tijekom rata u Bosni i Hercegovini obnašala visoke zapovjedne dnužnosti, uhićena su u srijedu u toj zemlji pod sumnjom da su odgovorni za masovne ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu o ovom slučaju.

Po nalogu Suda BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u jutarnjim su satima uhitili Slobodana Župljanina (58), Boška Peulića (68), Aleksandra Petrovića(45), Manojla Tepića (55), Janka Trivića (67) i Nedeljka Đekanovića (57). Svi su osumnjičeni za ratne zločine počinjene na području općine Kotor-Varoš, iz koje je tijekom rata prognano svo nesrpsko stanovništvo, a najmanje 300 osoba hrvatske i bošnjačke nacionalnosti je ubijeno tijekom kampanje etničkog čišćenja. Procjena je kako su srpske postrojbe prognale najmanje pet tisuća civila, pri čemu su opljačkane i spaljene brojne kuće.

Postrojbama odgovornim za te zločine zapovijedala su šestorica uhićenih. Oni su bili na dužnostima zapovjednika brigada ili bataljuna vojske bosanskih Srba. Brutalni etnički progoni, praćeni brojnim zlostavljanjima, ostavili su teške posljedice zbog kojih se većina Hrvata i Bošnjaka ni danas nije vratila u svoje nekadašnje domove u Kotor-Varoši. Iz Tužiteljstva BiH ističu kako su uhićeni posjedovali oružje, a među njima ima i osoba koje su proteklih godina bile u policijskim evidencijama zbog različitih kaznenih djela koja su počinili pa je akcija uhićenja morala biti provedena uz opsežne pripreme. Neki od njih posjeduju i srbijansko državljanstvo pa će za njih stoga biti zatražena mjera pritvora kako ne bi pobjegli iz BiH.

Uhićenje šestorke iz Kotor-Varoši rezultat je istrage koju je započelo Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koje je taj slučaj prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu. Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz je, tijekom zadnjeg posjeta Sarajevu potkraj listopada, od glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića dobio obećanje kako će svi slučajevi, koji su prebačeni u BiH iz Den Haaga i godinama čekaju procesuiranje, ubrzo biti rješeni.

Veliki napušteni skladišni prostor Mesne industrije Lijanovića, čiji čelnici se nalaze u pritvoru, u cijelosti je u utorak navečer izgorio, objavili su iz Vatrogasne postrojbe u Mostaru. Gasitelji su dojavu o požaru u skladišnom objektu Lijanovića, u mostarskom naselju Bišću Polju, dobili oko 21.30 sati. Vatrena stihija je zahvatila unutrašnjost objekta, a dijelovi koji su otpadali sa zgrade prijetili su širenjem požara na okolne poslovne objekte.  Brzom intervencijom gasitelja spriječeno je širenje požara, koji je u cijelosti ugašen tijekom noći. Nitko nije ozlijeđen.  Županijski sud u Tuzli nedavno je za dva mjeseca produžio pritvor visokopozicioniranim dužnosnicima Narodne stranke radom za boljitak i suvlasniku Mesne industrije Lijanovići Jerki Ivankoviću Lijanoviću, Edinu Ajanoviću, Mersedu Šerifoviću, Suadu Čamdžiću. Njih se tereti za zloporabe prigodom dodjele poljoprivrednih poticaja.

You may also like

0 comments