Uhićene još dvije osobe u Parizu

Još dvije osobe su uhićene u Montagrisu, u središtu Francuske, u okviru istrage pokrenute pošto je u Parizu nedaleko od katedrale Notre-Dame pronađen automobil sa šest plinskih boca, bez detonatora, doznaje se od policijskog izvora.

Prije toga su dvije osobe koje pripadaju radikalnom islamističkom pokretu uhićene u okviru ovog slučaja koji su istražitelji shvatili veoma ozbiljno, gotovo dva mjeseca nakon napada u Nici. U četvrtak ujutro su i dalje bile u pritvoru.

Vlasnik automobila, koji je u svojoj prošlosti bio gorljivi širitelj islama, pušten je u utorak nakon saslušanja. Njegova kći, za koju je rekao da se radikalizirala, još je nedostupna policiji, navodi taj izvor.

U nedjelju je zaposlenik jednog pariškog bara primijetio plinsku bocu na sjedalu parkiranog automobila s upaljenim pokazivačima smjera i bez registarskih pločica. Boca je bila prazna, ali je policija u prtljažniku pronašla još pet punih plinskih boca bez detonatora, rekao je izvor blizak istrazi. Automobil je bio parkiran u uličici blizu Seine, preko puta katedrale Notre-Dame koju posjećuju tisuće vjernika i turista.

Pariško državno odvjetništvo za slučajeve terorizma pokrenulo je predistragu zbog zločinačkog udruživanja radi terorističkih napada. Istragom se nastoji utvrditi jesu li boce trebale poslužiti za izvođenje napada.

Francuska je suočena s terorističkom prijetnjom visokog stupnja otkako su početkom 2015. zaredali džihadistički napadi za većinu kojih je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS) koja tako želi kazniti Francusku zbog njezina sudjelovanja u međunarodnoj koaliciji koja se protiv te skupine bori u Siriji i u Iraku.

You may also like

0 comments