Uhićen ratni zločinac Naser Orlić

Ratni zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić uhićen je u srijedu u Švicarskoj po tjeralici koju je za njim zbog ratnih zločina raspisala Srbija, objavili su bosanski i beogradski elektronički mediji. Njegova odvjetnica Vasvija Vidović potvrdila je njegovo uhićenje za portal Klix.ba. Orić je u Švicarskoj trebao sudjelovati u obilježavanju 20. obljetnice genocida u Srebrenici.

Kako piše beogradski Blic Orić je uhićen po tjeralici objavljenoj na temelju dokaza koje je ustupio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Interpol Srbije raspisao je u veljači 2014. tjeralicu za Orićem jer ga srpsko tužiteljstvo za ratne zločine sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine. Sumnja se da je Orić s još četvoricom 12. srpnja 1992. godine počinio ratni zločin u mjestu Zalazje kod Donjih Potočara, u općini Srebrenica, a na teret im se stavlja ubojstvo devet civila srpske nacionalnosti. Osim Orića, međunarodna potjernica raspisana je i za ratnim načelnikom policijske stanice u Srebrenici Hakojom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka. Bivši zapovjednik 28. divizije Armije BiH pred ICTY-ijem je 2008. oslobođen krivnje za zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. i 1993. Po raspisivanju srbijanske tjeralice izjavio da će ga “Srbija i Republika Srpska proganjati dok je živ”.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je u srijedu kako je bio svjedokom uhićenja zapovjednika obrane srebreničke enklave Nasera Orića u zračnoj luci u Bernu optuživši istodobno švicarsku policiju kako su ih obojicu tretirali “kao najveće kriminalce”. Duraković i Orić zajedno su putovali u Švicarsku kako bi tamo na poziv bošnjačke zajednice sudjelovali u obilježavanju 20. obljetnice genocida nad Bošnjacima Srebrenice a načelnik srebreničke općine je nakon uhićenja Orića kazao kako je potresen onim što se zbilo u Bernu. “Čim smo prešli granicu odmah su nas izdvojili a Orića uhitili, kako su nam rekli, po navodnoj tjeralici Beograda. Evo vjerujete, ne znamo ni gdje su ga odveli, niti što će biti s njim. I ja čekam da vidim što će biti. Ovo je jedna velika sramota. Ne daju nam da dišemo”, kazao je Duraković za portal “Dnevnog avaza”. Duraković ističe kako je jasno da je policija znala da će oni doći u Švicarsku jer se tako i ponašala nakon što su prešli granicu.

“Odmah su nas dočekali jer su znali da dolazimo. Orića su odmah uhitili i odveli a nas skinuli skoro do gola kao da smo najveći kriminalci. Ovo je neviđena sramota. Mene su kao načelnika Srebrenice koji je sutra trebao održati govor u Ženevi golog skinuli kao da sam najveći kriminalac a Orića su tretirali kao najvećeg zločinca”, kazao je Duraković. Točan povod za Orićevo uhićenje još nije poznat no jedna od njegovih odvjetnica Vasvija Vidović kazala je medijima u BiH kako pretpostavlja da je švicarska policija postupila po tjeralici koja je morala biti povučena jer su to pravodobno zatražile vlasti BiH.Srbija je za Orićem kao i za još nekoliko osoba koje imaju samo državljanstvo BiH raspisala tzv. difuzne tjeralice pod optužbama za počinjene ratne zločine. Ministarstvo pravosuđa BiH je pak zbog toga interveniralo 2014. godine poslavši službeni prigovor u središnjicu Interpola u Lyonu i one su morale biti stavljene izvan snage.

You may also like

0 comments