Home Europska unija Uhićen osumnjičeni islamist u njemačkoj obavještajnoj agenciji

Uhićen osumnjičeni islamist u njemačkoj obavještajnoj agenciji

by Petra Rajković

Njemački građanin zaposlen u njemačkoj obavještajnoj agenciji uhićen je pod optužbom da je objavljivao islamističke izjave na internetu i otkrivao interne agencijske materijale, objavila je agencija u utorak.

Glasnogovornik Bundesverfassungsschutz (BfV) odbio je objaviti detalje o njegovoj poziciji u agenciji i o vremenu kad se priključio agenciji. Također je odbio komentirati izvješće u listu Die Welt da je 51-godišnjak planirao aktivirati bombu u središnjem uredu agencije u Koelnu.

“Nema dokaza do ovog trenutka da postoji konkretna opasnost za sigurnost BfV-a i njegovih zaposlenika”, kazao je.

“Čovjek je optužen za objavljivanje islamističkih izjava putem interneta koristeći lažno ime i za otkrivanje internih agencijskih materijala na internetu”, rekao je glasnogovornik agencije te dodao da se “ponašao neupadljivo tijekom obuke i u svojem području odgovornosti”.

Časopis Der Spiegel objavio je na svojoj internetskoj stranici da je agencija postala svjesna njegovih aktivnosti prije četiri tjedna.

Njemačke vlasti pojačale su nadzor nad potencijalnim militantnim islamističkim skupinama nakon dva napada u srpnju za koje je odgovornost preuzeo IS.

Agencija BfV procjenjuje da je u Njemačkoj oko 40.000 islamista, uključujući 9200 ultrakonzervativnih islamista poznatih kao salafisti, rekao je Hans-Georg Maassen, koji vodi agenciju, u intervjuu za Reuters ranije ovog mjeseca.

“Ostajemo meta islamističkog terorizma i moramo pretpostaviti da će IS ili druge terorističke organizacije izvoditi napade u Njemačkoj ako će moći”, rekao je tom prigodom.

(Agencije)

Related Posts