Home Energetika Ugovori Peritus savjetovanja i Ane Karamarko – reakcije

Ugovori Peritus savjetovanja i Ane Karamarko – reakcije

by Agencije

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je u utorak da će uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da detaljno istraži slučaj vezan uz suradnju tvrtke njegove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem, istaknuvši kako je tijekom cijele svoje karijere uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, te će to nastaviti činiti i dalje.

“Kad su u pitanju optužbe za mogući sukob interesa mene osobno, a zbog suradnje tvrtke moje supruge s drugom privatnom tvrtkom, i to za vrijeme dok nisam bio član Vlade, najavljujem kako ću još danas osobno uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost. Tijekom cijele svoje karijere sam uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, a to ću nastaviti činiti i dalje”, poručio je Karamarko u priopćenju poslanom iz Vlade.

Podsjetio je kako je poslovanje tvrtki njegove supruge više puta tijekom proteklih godina bilo metom istraga različitih državnih organa poput PNUSKOK-a, Porezne uprave i različitih inspekcija, i to, tvrdi Karamarko, isključivo u cilju stvaranja političkog pritiska na njega osobno. “Niti jedan od navedenih državnih organa u poslovanju tih tvrtki nikada nije utvrdio niti najmanju nepravilnost”, istaknuo je Karamarko.

Tjednik Nacional u najnovijem broju tvrdi da je lobist mađarskog MOL-a Josip Petrović plaćao usluge savjetovanja tvrtki u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Karamarko. Navodi kako je uoči dolaska HDZ-a i Karamarka na vlast Petrovićeva tvrtka njegovoj tadašnjoj partnerici, a sadašnjoj supruzi Ani Šarić (sada se preziva Karamarko), za usluge savjetovanja platila najmanje 60 tisuća eura, odnosno oko pola milijuna kuna.

Nacional je objavio i ugovor između Petrovićeve tvrtke “Peritus Savjetovanje” i tvrtke “Drimia”, u vlasništvu Ane Šarić, iz kojega se vidi da je od od 1. veljače 2013. do 31. siječnja 2015. godine tvrtka “Drimia” primala 2500 eura mjesečno da za Petrovića prati stanje na energetskom tržištu.

Ana Karamarko, supruga prvog potpredsjednika Vlade RH Tomislava Karamarka, u intervjuu za “Jutarnji list” od srijede, rekla je kako posao njezine agencije “Drimia” nema veze s politikom niti je kad obavljala poslove za “Peritus savjetovanje” u vlasništvu Josipa Petrovića koji bi bili u interesima MOL-a.

U “Nacionalu” je objavljeno da je lobist mađarskog MOL-a Josip Petrović plaćao usluge savjetovanja tvrtki u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Karamarko. Navodi i kako je, uoči dolaska HDZ-a i Karamarka na vlast, njegovoj tadašnjoj partnerici, a sadašnjoj supruzi Petrovićeva tvrtka platila najmanje 60 tisuća eura, odnosno oko pola milijuna kuna za usluge savjetovanja. “Moja tvrtka imala je ugovor s tvrtkom Peritus savjetovanje (u vlasništvu Josipa Petrovića) i bila sam upoznata s njihovim radom onoliko koliko je to bilo bitno za poslove koje smo obavljali mi kao marketinška agencija. Riječ je o uobičajenom ugovoru o pružanju agencijskih usluga iz područja marketinga i komunikacija. Tvrtka Drimia nikad nije obavljala nikakve poslove za Peritus savjetovanje koji bi bili u interesima MOL-a”, rekla je Ana Karamarko.

Na pitanje koliku je naknadu dobila za te usluge, odgovorila je da je, što se tiče iznosa od 60.000 eura, “važno reći da je to dvogodišnja naknada s uključenim PDV-om”.

Potvrdila je da su ona i njezin suprug prijatelji s Petrovićem i njegovom obitelji, ali i dodala kako je njezin suprug, zbog prirode posla kojim se bavi, uvijek povlačio jasnu crtu između poslovnog i privatnog. “Onoga trenutka kad je postalo izvjesno da bi moj suprug mogao postati član Vlade, gospodina Petrovića obavijestila sam da raskidamo ugovor. Na vrijeme sam raskinula suradnju s tvrtkom ‘Peritus savjetovanje’ upravo zbog okolnosti koje su se promijenile dolaskom HDZ-a na vlast i moga supruga na spomenute funkcije”, rekla je Ana Karamarko za “Jutarnji”.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković drži kako za sada objavljeni podaci o poslovnom odnosu između supruge potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i njegovog prijatelja, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL, Joze Petrovića ne upućuju na to da je došlo do povrede zakona, ali ukazuju na “postojanje određene interesne povezanosti” zbog koje je Karamarko “dužan otkloniti svaku sumnju u sukob interesa”.

S obzirom na Karamarkovu najavu da će od Povjerenstva zatražiti da “detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost”, Orešković ističe da će Povjerenstvo, kada dobije takav zahtjev, u roku od 15 dana donijeti odluku o eventualnom pokretanju postupka.

“U ovom trenutku podatak objavljen u jednom tjedniku ne upućuje na to da je došlo do povrede zakona”, kazala je Orešković Hini u povodu članka “Nacionala”.

Taj tjednik navodi da je Josip Petrović preko svoje tvrtke za usluge i medijske analize u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a gotovo pune dvije godine plaćao usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu tadašnje Karamarkove partnerice, a sada supruge Ane Šarić (sada se preziva Karamarko). Nacional je objavio i ugovor između Petrovićeve tvrtke “Peritus Savjetovanje” i tvrtke “Drimia” iz kojega se vidi da je od od 1. veljače 2013. do 31. siječnja 2015. tvrtka “Drimia” primala 2500 eura mjesečno da za Petrovića prati stanje na energetskom tržištu.

Orešković objašnjava da takav oblik poslovnog odnosa nije zabranjen, ali da okolnosti koje su danas javno objavljene “predstavljaju postojanje određene interesne povezanosti”.

“Ta interesna povezanost može ugroziti objektivnost gospodina Karamarka prilikom donošenja odluka u svojstvu prvog potpredsjednika Vlade, što znači da one za njega predstavljaju potencijalni sukob interesa i situaciju kojom je Karamarko dužan upravljati na način da otkloni svaku sumnju građana i javnosti u to koji su bili motivi za proces donošenja odluka tijela vlasti, dakle, Vlade RH, u predmetu Ina-Mol”, poručila je predsjednica Povjerenstva.

Povjerenstvo, dodaje Orešković, u ovome trenutku, pa čak ni na temelju danas objavljenih podataka, nema potvrdu da je već došlo do neke odluke u čijem bi donošenju sudjelovao Karamarko, a u kojoj nije pravilno upravljao situacijom potencijalnog sukoba interesa. “Međutim, ako se takve okolnosti naknadno saznaju onda će Povjerenstvo raspravljati na javnoj sjednici i s obzirom na utvrđene i objavljene podatke donijeti odluku”.

U pogledu Karamarkove najave da će zatražiti mišljenje Povjerenstva, kao i dvaju zahtjeva da Povjerenstvo o cijelom slučaju pokrene istragu, Orešković navodi da će, kada ih zaprime, na javnoj sjednici “donijeti bilo odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka”.

“Ako zaprimimo zahtjev za mišljenjem, mi ćemo mišljenje dati nakasnije u roku od 15 dana. To je naša obveza, kao što nam je obveza povodom zaprimljene prijave donijeti odluku o pokretanju odnosno nepokretanju postupka”, kazala je.

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj u utorak je pozvao Povjerenstvo da provjeri sve saborske zastupnike, premijera, ministre i potpredsjednike Vlade imaju li ikakvu suradnju s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem ili izravno s MOL-om te utvrdi je li u potpisivanju bilo kakvih ugovora bilo sukoba interesa. Također, SDP-ovac Bojan Glavašević, bivši pomoćnik ministra branitelja, na svom je Twitteru objavio kako je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tražio da provjeri takve sumnje.

Related Posts