Home Energetika Ugovor AZU-a i Crosca za suradnju u geotermalnim istraživanjima

Ugovor AZU-a i Crosca za suradnju u geotermalnim istraživanjima

by Energypress.net

Cilj potvrditi geotermalni potencijal

Agencija za ugljikovodike i Crosco potpisali su ugovore za projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina po principu ključ u ruke za lokacije u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima. Cilj ovog projekta je potvrditi geotermalni potencijal koji se može iskoristiti u toplinarstvu spomenutih gradova.

Nakon provedenog postupka javne nabave, u prostorijama Agencije za ugljikovodike (AZU) danas su potpisani ugovori sa servisnom kompanijom Crosco koja će za Agenciju izraditi geotermalne bušotine na lokacijama u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima. Ukupna vrijednost ugovora je 39,7 milijuna eura.

„Crosco je renomirana domaća kompanija s velikim iskustvom u bušenju, kako na kopnu tako i na moru. To nam jamči profesionalnu i sigurnu izradu istražnih geotermalnih bušotina te smo u Agenciji osobito zadovoljni što imamo takvog partnera pri izvršavanju ovog izuzetno važnog i zahtjevnog projekta koji ima ključnu ulogu u ostvarivanju primarnog cilja, a to je zelena tranzicija Republike Hrvatske, posebice u sektoru toplinarstva. Istovremeno, nadamo se da ćemo i u budućnosti imati prilike surađivati na drugim, važnim projektima koji će doprinijeti najvažnijem cilju Agencije – energetskoj samodostatnosti Republike Hrvatske“, istaknuo je prilikom potpisa ugovora predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan. Ispred Crosca ugovore je potpisao Ferenc Tarr, direktor Društva: „Potpis ovog ugovora s Agencijom za ugljikovodike potvrda je vodeće uloge Crosca u zemlji i regiji kada su u pitanju servisne usluge. Osim u izradi naftnih i plinskih bušotina, aktivni smo i u pružanju usluga na rastućem tržištu geotermalne energije. Naša prednost je bogato iskustvo u provedbi raznih vrsta bušačkih aktivnosti u Hrvatskoj i u inozemstvu. U svakom aspektu našeg rada, od bušenja do upravljanja projektima, vodimo se načelima održivosti i zaštite okoliša te smo pouzdan partner svim investitorima zainteresiranima za istraživanje geotermalnih izvora, ali i za servisne usluge u tradicionalnoj proizvodnji nafte i plina.“

Podršku Croscu oko izdavanja dozvola, projektiranja, tehničke podrške i savjetovanja te pripreme lokacija i transporta opreme pružiti će stručnjaci iz Ine te STSI – Integriranih tehničkih servisa, člana INA Grupe. “INA sa svojim kompanijama već 60 godina uspješno podržava energetski razvoj Hrvatske, a potpisom današnjeg ugovora dokazujemo da se na Inu može računati i u budućnosti. Naša kompanija već je krenula putem zelene tranzicije. Provodimo vlastite projekte proizvodnje čiste energije poput izgradnje solarnih elektrana, pokrenuli smo vlastita geotermalna istraživanja kao i projekte proizvodnje zelenog vodika i biometana. Zadovoljstvo nam je što našim iskustvom i ekspertizom možemo i drugima pomoći da krenu transformacijskim putem“ izjavila je predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay.

Financijska sredstva za ispitivanje i potvrđivanje geotermalnog potencijala AZU-u su odobrena u sklopu programa Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kroz mjeru C1.2. R1-I2 „Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora“. Tijekom 2023. obavljena su geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike na šest lokacija, a nakon analize rezultata istraživanja se nastavljaju na četiri lokacije obuhvaćene potpisanim ugovorima. Izradom i testiranjem bušotina CROSCO će utvrditi potencijal iskorištavanja geotermalne vode i parametre nužne za privođenje bušotina proizvodnji, prvenstveno za toplinarstvo. Početak pripremnih radnji za izvođenje operacija očekuje se do kraja 2024. godine, dok je početak bušenja prve bušotine planiran do proljeća sljedeće godine.

Related Posts