Ugledna banka donosi tri razloga za kupovinu zlata

Analiza UBS-a

UBS, najveća švicarska banka i jedna od globalno najbitnijih banaka, koja je nedavno dospjela u središte pozornosti financijske javnosti nakon što je pod svoje okrilje preuzela veliki Credit Suisse, objavila je prošli tjedan izvješće vezano uz cijenu zlata i njihova predviđanja vezana za žuti plemeniti metal.

U osvrtu na stanje na tržištu plemenitih metala, analitičari UBS-a predviđaju kako će se cijena unce zlata do kraja ove godine popeti na 2100 dolara po unci te do ožujka 2024. godine do nikad prije dosegnutih 2200 dolara po unci. Ova optimistična, ali vrlo realna predviđanja analitičari temelje na tri glavna razloga koje ujedno navode i kao razloge zbog kojih je upravo sada dobro vrijeme za kupnju investicijskog zlata.

Tri razloga za kupnju zlata sada

Potražnja središnjih banaka ostaje visoka

godina bila je 13. godina zaredom u kojoj su središnje banke nastavile povećavati svoje zlatne rezerve, a upravo je 2022. i godina s najvećom potražnjom od strane ovih bitnih financijskih institucija u posljednjih 70 godina. Najnoviji podaci Svjetskog vijeća za zlato (World Gold Council) pokazuju kako se taj trend nastavio i u prvom kvartalu 2023. godine u kojemu su središnje banke povećale svoje rezerve za iznadprosječnih 700 tona, a UBS smatra kako će se povećane kupnje nastaviti i u bližoj budućnosti.

S obzirom da su središnje banke u pravilu veliki kupci zlata, njihova povećana potražnja za zlatom direktno utječe na cjelokupno tržište zlata te na njegovu cijenu. Osim direktnog utjecaja na rast cijene, povećana potražnja središnjih banaka također ukazuje i na to da te institucije očekuju nestabilna vremena u budućnosti, što je u prošlosti u pravilu bilo povoljno za rast cijene zlata.

Slabljenje američkog dolara

UBS-ovi analitičari pišu kako je smjer u kojemu će ići američki dolar u narednim mjesecima jasan, a radi se o slabljenju najbitnije svjetske fiat valute. Američki Fed jasno je signalizirao kako će doći do usporavanja rasta kamatnih stopa zbog prevelike zaduženosti SAD-a te vrlo vjerojatne nove recesije, što u prijevodu znači slabiji dolar.

Zlato je kroz povijest zabilježilo izraženu negativnu korelaciju s kretanjem američkog dolara. Kada je dolar jak i povrati na američke obveznice rastu, zlato stagnira ili čak pada u kratkom roku, dok u suprotnoj situaciji, kada američki dolar slabi i povrati na obveznice padaju, zlato raste. Upravo zato bi slabljenje dolara moglo i u narednim mjesecima doprinijeti rastu cijene zlata.

Rastući rizik od recesije u SAD-u

Novi podaci iz SAD-a ukazuju na usporavanje gospodarstva u ovoj ekonomski najbitnijoj zemlji svijeta. Realni rast BDP-a u prvom kvartalu bio je niži od očekivanog, osobna potrošnja je u padu, kao i rast pojedinih strateški bitnih sektora poput građevine i tržišta nekretnina. Analitičari UBS-a stoga predviđaju moguću novu recesiju u SAD-u.

Budući da je investicijsko zlato u prošlim recesijama odlično odigralo ulogu zaštite kapitala u periodima u kojima dionice i nekretnine bilježe gubitke, realno je sličan scenarij očekivati i u potencijalnoj novoj recesiji koja bi se s SAD-a neminovno proširila na cijeli svijet. Cijena zlata u Velikoj recesiji prije petnaestak godina narasla je za više od 200% u svega nekoliko godina, a za vrijeme covid krize rast je također bio veći od 50%. U takvim slučajevima, najbolje prolaze oni koji u zlato investiraju prije samog početka recesije.

Iako svi navedeni čimbenici koje su UBS-ovi analitičari iznijeli zvuče poprilično uvjerljivo i ukazuju na vjerojatni rast cijene zlata u narednih godinu dana, bitno je na umu imati činjenicu da je zlato isključivo dugoročno ulaganje, odnosno svojevrsna zamjena za štednju. S tim na umu, oscilacije cijene u kratkom roku od nekoliko mjeseci nisu pretjerano bitne jer za pet, deset ili dvadeset godina investitoru neće biti pretjerano bitno je li zlato kupio kad je cijena bila 1900 dolara po unci ili 2000 dolara po unci ako cijena tada bude 5000 ili 10000 dolara po unci.

Unatoč tomu, bitno je u obzir uzeti stanje u gospodarstvu zbog kojeg analitičari zlatu predviđaju rast. Posljednji mjeseci pokazali su nam da bankarski sustav nije siguran koliko mnogi misle, čak ni švicarske banke koje imaju reputaciju najsigurnijih institucija, a pad vrijednosti najbitnije svjetske valute te rastuće geopolitičke tenzije dodatno kompliciraju situaciju i štediše okreću od banaka i fiat valuta prema metalu koji se kroz povijest nebrojeno puta pokazao kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima – investicijskom zlatu u fizičkom obliku.

You may also like