Udvostručuju dozvole za obnovljive izvore

Von der Leyen sa COP27

Europska unija ove je godine dvostruko ubrzala uvođenje obnovljivih izvora energije, na 50 gigawatta energije, rekla je u utorak na klimatskom skupu COP27 predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

„EU je ove godine udvostručila uvođenje novih kapaciteta iz obnovljivih izvora, na 50 gigawatta. Ako se to dodatno ubrza, u idućoj godini možemo oboriti rekord i imati 100 gigawatta dodatnih kapaciteta“, kazala je Von der Leyen u egipatskom Šarm El Šeiku.

Naglasila je kako „svaki kilovatsat struje iz obnovljivih izvora nije samo dobar za klimu nego i za neovisnost i sigurnost opskrbe“, te je pozvala države ‘globalnog juga’, koje imaju bogatstvo potrebnih resursa za zelenu tranziciju, na udruživanje s Europom.

Potom je uputila poziv državama „globalnog juga“ da povećaju svoja izdvajanja i time ispune obećanje od 100 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju za zelenu tranziciju.

Europa već drugu godinu zaredom daje svoj „pravedan iznos“ od 23 milijardi eura, rekla je Njemica.

Prema podacima Komisije, EU je ove godine od svibnja do kolovoza 2022. 12 posto svoje električne energije dobila iz solarnih elektrana, a 13 posto od vjetra.

Komisija u istom izvješću piše kako će udio obnovljivih izvora u proizvodnji struje u Europi narasti s 37 posto iz prošle godine na 69 posto do 2030. godine.

Von der Leyen je u svom govoru podsjetila da EU ima zakonsku obavezu do 2030. smanjiti emisije za 55 posto kroz zakonodavni paket „Spremni za 55“.

Govoreći prije predsjednice Komisije, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kazao je kako je Rusija odlučila energiju koristiti kao oružje masovne destabilizacije.

You may also like