Udruženje odaslalo pet prioriteta EK

Smjernice
Europski građani uspjeli su klimatske promjene ubaciti u političke agende na dosad neviđen način. Kako se ocrtavaju obrisi Europske komisije Ursule von der Leyen tako se nastoji osigurati ambiciozna klimatska strategija za sve Europljane.

Udruženje WindEurope smatra kako oni to mogu učiniti na nekoliko načina. Ponajprije, valja se usredotočiti na dekarbonizaciju, a nacionalni energetski i klimatski planovi do 2030. trebaju ostvariti jasan napredak prema bezugljičnom društvu do 2050. godine – cilju koji je tehnički i ekonomski izvediv.

Zatim, Komisija treba prihvatiti pametan pristup električnoj energiji i plinu. Udio električne energije u energetskom miksu valja povećati s trenutačnih 24% na barem 60% do 2050. godine. Jer, to je najisplativiji i najučinkovitiji način za dekarbonizaciju grijanja, prometa i većeg dijela industrije. Vodik iz obnovljive električne energije također će imati ulogu u tome, tvrdi WindEurope.

Treće, nužno je ulagati u infrastrukturu. Jer, energetska tranzicija zahtijeva velika ulaganja u mreže, skladišta, punionice za električna vozila i dr.

Sljedeći prioritet su istraživanje i inovacije, dok se na petom mjestu ističe činjenica kako okosnica industrijske politike s niskim udjelom ugljika trebaju biti obnovljivi izvori. WindEurope javlja kako industrija energije vjetra danas zapošljava više od 300 000 ljudi u Europi, a svake godine izvan Europske unije izvozi visokotehnološku opremu u vrijednosti od osam milijardi eura, piše portel WindEurope

You may also like

0 comments