Udruženje novinara RH propalo sa milijun kuna duga

Visoki trgovački sud je Trgovačkom sudu u Osijeku proslijedio zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad Udruženjem novinara Republike Hrvatske (UNRH), udrugom koju je osnovao novinar Domagoj Margetić i kojoj je do 1. rujna 2015. bio utvrđen dug od 1,18 milijuna kuna.

UNRH koji je Domagoj Margetić likvidirao u ožujku navodeći kao razlog ‘neodržavanje redovne skupštine’ imao je do rujna prošle godine evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 3281 dana. Prema podacima u zahtjevu Fine, UNRH nema niti jednog zaposlenog i nema otvoreni račun. Kako se navodi, Fina ne raspolaže s drugim podacima o imovini UNRH-a.

Udruženje novinara Republike Hrvatske osnovano je u siječnju 2002., a u registar udruga bilo je upisano u veljači te godine. Navodi se da je predsjednik u osmogodišnjem mandatu do siječnja 2010. bio Domagoj Margetić, a u registru nisu navedene druge osobe koje bi predstavljale tu udrugu osnovanu za ‘poticanje i promicanje stvaranja novog sustava javnog i demokratskog upravljanja informacijama kako bi javne informacije postale realno dostupne svim građanima’.

Kao cilj likvidiranog UNRH-a navodilo i se poticanje i promicanje primjene novog modela novinarstva ‘u smislu ekonomije informacija s tehnologijom kvantificiranja njihove vrijednosti i kvalitete’.