Udruga gradova pozdravlja najave smanjenja poreza

Predsjednik Udruge gradova Hrvatske i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk podsjetio je u utorak na sjednici predsjedništva te udruge u Varaždinu da su sve vlade, pa i buduća za smanjenje poreza na dohodak, s čime se ta udruga slaže, ali, kako je rekao, također upozorava da se za jedinice lokalne samouprave mora pronaći način kako im nadoknadtii novac koji bi se time mogao izgubiti.

Smanjenje prihoda od poreza na dohodak i decentralizacija bile su glavne tema sjednice Predsjedništva Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, kojoj je domaćin bio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. U Varaždinu su bili gradonačelnici i drugi predstavnici dvadesetak hrvatskih gradova. “Smanjenjem poreza na dohodak smo se kao Udruga gradova složili jer to je temelj napretka društva, ali isto tako smo jasno upozorili da se za lokalne samouprave mora pronaći način kako da im se refundiraju financijska sredstva koja bi se na taj način mogla izgubiti. Praksa prošle Vlade premijera Milanovića dovela je do 1,3 milijarde kuna manje u lokalnim, gradskim proračunima”, rekao je Turk novinarima nakon sjednice.

Predsjednik Udruge gradova komentirao je i stajalište o potrebi daljnje decentralizacije države. “To je funkcionalna i institucionalna decentralizacija za koju se svi zalažemo kad govorimo deklarativno, ali – kada je riječ o praksi – činjenica je da je Hrvatska jedna od zemalja koja je najviše centralizirana u ovom dijelu Europe”, rekao je Turk. Dodao je da “razvijene europske zemlje, kao Danska i Belgija, godinu ili dvije nisu imale centralnu vlast, a sustav je dobro funkcionirao”. “To znači da bi razina djelovanja centralne države trebala biti zakoni i provedbene mjere, a ostalo treba spustiti na niži nivo. Što je sustav više decentraliziran, država je bogatija i građani bolje žive”, rekao je Turk. Na sjednici u Varaždinu raspravljalo se i o poticajnom ozračju za poduzetništvo te o suradnji s poljskim gradovima. Udruzi gradova RH zanimljiva je suradnja s poljskim gradovima zato što Poljska ima dobra iskustva u privlačenju novca iz europskih fondova te je s tim u vezi istaknuto da bi trebalo raditi na tome da se “ta iskustva preslikaju kod nas”.

Gradonačelnik Varaždina istaknuo je da u dijelu poticanja poduzetništva ključnu ulogu ima država poreznom politikom i donošenjem raznih propisa, no, dodao je, i lokalna samouprava tome može pripomoći. “U Varaždinu smo prošle i ove godine donijeli paket mjera za privlačenje poduzetništva i obrtništva, od smanjenja komunalnog doprinosa i naknade te cijene zemljišta do stvaranja onoga što investitori traže, a to je okruženje ugodno za život”, rekao je Habuš i dodao da investitore više ne zanima samo jeftina zemlja, nego ima li dovoljno vrtića i škola u nekom gradu i kakav je kulturni život. “Mislim da je tu Varaždin jedan od gradova koji prednjači u Hrvatskoj”, istaknuo je Habuš.

You may also like

0 comments