Udarac reformskoj politici Japana, pad gospodarstva 1.4 posto

Japansko gospodarstvo palo je u posljednjem lanjskom tromjesečju za 1,4 posto na godišnjoj razini, više nego što se očekivalo, što je još jedan udarac vladinoj reformskoj politici.

Prema u ponedjeljak objavljenom izvješću japanske vlade, bruto domaći proizvod (BDP) pao je u četvrtom tromjesečju prošle godine i u odnosu na prethodni kvartal, za 0,4 posto, što je također veći pad nego što se očekivalo. U anketi Reutersa analitičari su očekivali pad BDP-a na kvartalnoj razini za 0,3, a na godišnjoj za 1,2 posto.

Osobna potrošnja, koja čini oko 60 posto BDP-a, pala je u proteklom kvartalu 0,8 posto na godišnjoj razini, što pokazuje da stimulativna politika vlade premijera Shinzo Abea nije uspjela potaknuti veću potrošnju kućanstava.

I dok je slaba domaća potražnja ′odrezala′ 0,5 postotnih bodova BDP-u, vanjska potražnja, ili neto izvoz, pozitivno je utjecala na BDP s 0,1 postotnim bodom.

Pad gospodarstva ublažile su pojačane kapitalne investicije, koje su u proteklom kvartalu porasle za 1,4 posto na godišnjoj razini. Vlada premijera Shinza Abea već godinama nastoji izvući Japan iz stagnacije nizom poticajnih mjera, nazvanih po njemu ′Abenomijom′.

Međutim, unatoč golemim poticajima japanskih vlasti i tamošnje središnje banke, treće po veličini svjetsko gospodarstvo već dugo vremena muku muči s deflacijom i stagnacijom gospodarstva. Od globalne financijske krize čak je četiri puta zaronilo u recesiju.

U trećem lanjskom tromjesečju gospodarstvo je zamalo izbjeglo novu recesiju jer je poraslo za 1,3 posto, nakon pada u prethodnom kvartalu za 0,5 posto. No, sada mu ponovno prijeti recesija.

Stoga analitičari smatraju da bi japanske vlasti uskoro mogle uvesti dodatne poticajne mjere.

Nedavno je japanska središnja banka (BOJ) po prvi puta u povijesti uvela negativne kamatne stope na depozite banaka kako bi potaknula kreditiranje, a time i rast gospodarstva te inflacije. “Unatoč padu BDP-a, gospodarstvo je i dalje u dosta dobroj formi i ima snažnu podršku poticajnih politika. No, izgledi su se pogoršali, zajedno s globalnim trendovima, pa će se povećati pritisak na vlasti da uvedu daljnje poticajne mjere”, kazao je za BBC ekonomist Martin Schulz.

You may also like