Home Geopolitika Učvršćen antibritanski savez Bolivije i Argentine radi Faklanda

Učvršćen antibritanski savez Bolivije i Argentine radi Faklanda

by admin

Bolivijski predsjednik Evo Morales istaknuo je tijekom posjeta Argentini da će prije ili kasnije Bolivija dobiti izlazak na more, oko čega se spori s Čileom, dok će Argentini biti vraćeni Malvinski otoci na koje pravo polaže Ujedinjeno Kraljevstvo. „More Boliviji a Malvini Argentini“, istaknuo je Morales u Buenos Airesu gdje se susreo s argentinskim predsjednicom Cristinom Fernández s kojom je učvrstio savezništvo.

Bolivija je izgubila izlaz na more u ratu s Čileom krajem 19. stoljeća. Argentina, pak, traži od Ujedinjenog Kraljevstva vraćanje Malvina, otočja uz argentinsku obalu, koje Britanci nazivaju Falklandskim otocima. Morales je naglasio da Bolivija i Argentina moraju zajedno raditi na oba slučaja te da je Argentina zemlja koja pruža najveću podršku njegovoj borbi. Optužio je Čile za kampanju protiv bolivijskog prava na izlaz na more. Bolivijska vlada je 2013. godine pokrenula proces pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu kako bi prisilila Čile na pregovore oko granice. „Imam puno povjerenja u međunarodne sudove i narod Čilea kako bi se ispravila povijesna nepravda“, rekao je.

Bolivija i Čile nemaju potpune diplomatske odnose od 1978. Spor je iznesen i pred Papom tijekom njegovog ovotjednog posjeta Boliviji. Čile, pak, napominje da Morales čini grešku uvlačeći u spor aktere koji u njemu ne žele sudjelovati. Napominje i kako se zalaže za trenutačno uspostavljanje diplomatskih odnosa s Bolivijom no da je Morales taj koji ne želi razgovarati. Ovaj tjedan je Čile iznio svoju poziciju u Argentini i Urugvaju, no odbacio je napise da je ondje išao lobirati.

Morales, pak, nakon posjeta Argentini putuje u Brazil na sastanak organizacije Mercosur. Odgovarajući na pitanja novinara u Buenos Airesu dotaknuo se i grčke krize izrazivši „poštovanje i divljenje“ prema premijeru Aleksisu Ciprasu. „Zemljama koje se oslobode MMF-a je bolje. Zemljama koje se podrede MMF-u lošije. S obzirom da nama ne upravlja MMF taj problem ne utječe na nas“, izjavio je. Evo Morales i Cristina Fernández u srijedu su zajednički otkrili spomenik južnoameričkoj heroini Juani Azurduy koja se u 19. stoljeću borila za nezavisnost od kolonijalne vlasti. Spomenik se nalazi u Buenos Airesu na mjestu gdje je argentinska predsjednica maknula kip Kristofora Kolumba, otkrivača Amerike.

Related Posts