Ucijene slabijeg koalicijskog partnera i dalje se nastavljaju

Hrvatsku trese novi politički skandal. Premijer Milanović pristao je Berislava Šipuša predložiti za ministra kulture, unatoč tome što budućeg ministra istražuje Uskok istražuje, i to zbog istog grijeha kao i njegovu prethodnicu Andreu Zlatar Violić, piše Direktno.hr

Vladajući ne vide nikakav problem u činjenici da će novi ministar preuzeti mandat, iako se i za njega sumnja da je zlouporabio položaj na funkciji pomoćnika ministrice – uzimao novac s kartice ministarstva. Tako će, po svemu sudeći, Milanovićev prijedlog da Šipuša instalira za ministra, podržati saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, a potom i Sabor na sjednici. A da je to zastrašujuće, smatra član tog Odbora, nezavisni zastupnik i bivši Laburist Nikola Vuljanić.

”Koliko bivša ministrica ima moralno pravo, toliko ima i taj gospodin. Kako kadrovska politika ove vlade, a HNS-a posebno, ide, nema sumnje da će ga izabrati i sve dok ga se crno na bijelo ne uhvati s rukom u tegli pekmeza, dotad će ga i držati. To je zastrašujuće, nitko nema utjecaja na to, osim naravno velikog vođe i njegove velike pomoćnice, svi o tome pričaju tiho na hodniku, ali nitko neće javno”, govori nam Vuljanić. ”Nigdje u svijetu takav čovjek ne bi došao na čelo Ministarstva, dakle čak ni ako je u pitanju samo sumnja u kazneno djelo. Dokaze pronalazi policija, ali sumnja je stvar politike. Međutim, oni su si obećali, znate kako to ide, ako se obećanje ne ispuni, ode glava. Taj portfelj kulture je dan HNS-u i HNS će s tim napraviti što hoće. Bez obzira što o tome stručna javnost ima za reći”, upozorava Vuljanić.

Zaključuje kako Kukuriku Vlada ima sigurnu većinu u Saboru koja joj je dosad omogućila izglasavanje još nekoliko spornih stavki. ”Oni sve mogu. Ako odglasuju da je danas petak, onda je danas petak, nije četvrtak. To smo se naučili već drugoga dana kad je bio Lex Komadina, a kasnije i Lex Perković, i ovo je takav petak. A mi se možemo derat’ k’o jarci.”