UBS povećao dobit, očekuje se teže makroekonomsko okruženje

Najveća švicarska banka UBS izvijestila je u utorak o većoj neto dobiti u trećem tromjesečju ali je usvojila skromnije financijske ciljeve za predstojeće razdoblje zbog očekivanog težeg makroekonomskog okruženja i strožih kapitalnih propisa u matičnoj Švicarskoj.

U razdoblju od srpnja do rujna banka je ostvarila neto dobit od 2,1 milijardu švicarskih franaka (1,93 milijarde eura), što je 7,1 posto više no što su zabilježili u istom razdoblju prošle godine. Povećanje se dijelom može pripisati neto povoljnom poreznom efektu podignute procjene vrijednosti imovine na koju je porez plaćen avansno u prethodnom tromjesečju. Dodatni je razlog povećane dobiti i niska prošlogodišnja osnovica zbog rezervacija za pravne troškove.

Neto priljev novca u odjelu privatnog bankarstva, važan pokazatelj budućih prihoda u segmentu upravljanja bogatstvom, bio je u trećem ovogodišnjem tromjesečju pogođen trendom smanjenja zaduženosti u azijsko-pacifičkoj regiji zbog slabijeg rasta u Kini.

Ako se uzme u obzir prodana imovina koju su u UBS-u ocijenili neprofitabilnom, neto priljev novca uvećan je samo 1,5 posto ako se izuzme odjel u Sjevernoj i Južnoj Americi, što znači da je rast podbacio u odnosu na zacrtani raspon od tri do pet posto. U UBS-u su odgodili do 2018. ostvarivanje zacrtanog prilagođenog prinosa na dionički kapital od više od 15 posto, što je dvije godine kasnije no što su dosada planirali.

Bančino će poslovanje u idućim godinama pritiskati teško makroekonomsko okruženje i neizvjesnost u pogledu kamatnih stopa i postroženih kapitalnih propisa, koji su naznačeni prošlog mjeseca a banke ih moraju ispoštovati do kraja 2019. godine, poručili su iz UBS-a. “U stvarnom svijetu stvari se mijenjaju i… regulativa i makroekonomsko okruženje bitno su se promijenili”, kazao je analitičarima u telekonferenciji izvršni direktor švicarske banke Sergio Ermotti. “Stoga moramo prilagoditi i naše postupke i naša očekivanja”, dodao je Ermotti.

You may also like

0 comments