Ubrzava se dinamika pregovora, danas već novi krug

U ponedjeljak navečer, podsjetimo, završena je i četvrta runda pregovora HDZ-a i Mosta oko sastavljanja nove vlade. Andrej Plenković i Božo Petrov kazali su kako sve ide svojim tijekom i kako vjeruju u konačni dogovor. U utorak je na redu nastavak pregovora.

Iako su dosadašnje četiri runde pregovora održavane na tjednoj razini, sada se stvar ubrzava. Nakon jučerašnjih razgovora HDZ-a i Mosta u prostorijama Mosta, nova je runda zakazana u HDZ-u za danas u 15 sati. ”Sastanak je bio plodonosan, zadovoljni smo. Razgovarali smo o ustrojstvu vlade i još nekim prijedlozima. O tome će se još razgovarati ovaj tjedan i trebali bi završiti pregovore kroz ovih tjedan dana”, kazao je u ponedjeljak navečer Petrov.

Razgovorima je zadovoljan i predsjednik HDZ-a. ”Održali smo razgovore sukladno hodogramu. Nikakvog zastoja nije bilo. Dotakli smo teme ustroja buduće vlade i približavamo se postupno u stajalištima. Želimo stvoriti stabilnu vladu. Imamo vremena ovaj tjedan za preostale detalje. Najakasnije u ponedjeljak ćemo biti biti u poziciji dobiti predsjedničino povjerenje za satavljanje vlade”, kazao je Plenković.

”Načelno smo razgovarali o ministarstvima kakva su danas i kakva bi mogla izgledati u budućnosti. Mi imamo još dogovoriti programske smjernice. Sada nema smisla govoriti načelne stavove nego kad se sve izdogovara”, rekao je on, a prenosi N1.

”Mi radimo po načelu da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Želimo da kolege iz Mosta analiziraju sugestije. Želimo racionalnu vladu. Najvažnije je što smo izgradili povjerenje i partnerstvo. To je najvažnije za stabilnost vlade”, kazao je Plenković.

U jučerašnjinnjih 12 minuta emisije Tema dana govorilo se o pregovorima HDZ-a i Mosta. Hoće li predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sljedeći ponedjeljak u Predsjedničke dvore doći s potrebnih mu 76 potpisa? Ne otkrivajući karte, jutros neodređeno odgovara: moguće. Da bi poslijepodne uoči pregovora rekao da je to sigurno. U svakom slučaju pred pregovaračima je ključni tjedan jer bi se uz završne dogovore o programu trebali dijeliti resori.

Političko-pregovaračku kombinatoriku analizirali su bivši premijer iz vremena vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić i zadarski politički analitičar Sven Marcelić.

HDZ i Most su ušli u četvrti tjedan pregovora. Franjo Gregurić smatra da pregovori traju predugo. Uvjeren je da ima dovoljno iskustva u redovima čelnika i HDZ-a i Mosta i da oni shvaćaju koliko je važno formirati vladu što prije. Nema mjesta za previše kombinacija, nema se što puno filozofirati, smatra. Zemlja se nalazi u teškom položaju, ekonomski smo previše iscrpljeni, ljudi su otišli vani, ako želimo osigurati opstojnost ekonomije i društva, trebamo što prije imati vladu.

Na pitanje može li napraviti kratku komarativnu analizu stvaranja vlade nacionalnog jedinstva i sadašnjih pregovora HDZ-a i Mosta, Gregurić je odgovorio da su onda u roku od dva dana formirali vladu. Tada je rat bio u toku, zemlja je bila na rubu da se neće moći obraniti, naglasio je. No, danas se potcjenjuju poteškoće koje Hrvatska ima, puno smo se zadužili – 15 godina, sada dolaze velike obaveze otplate kamata, veliki dio mladosti je otišao iz zemlje, moramo voditi brige o tome da sačuvamo ljudski potencijal kojeg imamo i vratimo onaj koji je otišao iz zemlje, poručio je Gregurić.

Sven Marcelić je napomenuo da je Most postigao lošiji rezultat nego na zadnjim izborima, pa je Plenkovićeva pozicija u pregovorima jača. Granica u zahtjevima Mosta je stvar partnerskog odnosa između HDZ-a i Mosta. Što se tiče dužine pregovora, ne slaže se s Gregurićem, smatra da dobro ispregovarana vlada je nešto što bi dugoročno bilo dobro jer će biti stabilna, a to je bolje nego vlada donesena u ubrzanom procesu. Ovaj tijek pregovora je puno mirniji i manje konfliktan nego što smo gledali prije, smatram da ovdje je dobro da pregovori traju koliko je nužno da se formaira vlada koja će biti pravedno ispregovarana. Ako su pregovarači zadovoljni, bit će vjerojatno i vlada stabilnija, donosi HRT.

Upitan kako bi se postavio prema Mostovim zahtjevima s obzirom na izborni rezultat, Gregurević je rekao kako bi bila velika šteta ako Plenković i HDZ popuste i daju mjesto predsjednika Sabora Mostu. To ne bi bilo dobro. Marcelić pak smatra da je Mostu puno važnije dobiti ministarska mjesta jer inzistiraju ne nekim reformama, pa bi tako reforme mogli i provoditi.

You may also like

0 comments