Home Ekonomija Ubrzan rast BDP-a u eurozoni u prvom tromjesečju

Ubrzan rast BDP-a u eurozoni u prvom tromjesečju

by Agencije

Gospodarstvo eurozone u prva je tri mjeseca ove godine na tromjesečnoj razini poraslo po dvostruko većoj stopi nego u prethodna tri mjeseca, dok je rast u Europskoj uniji u cjelini u istom razdoblju tek blago uvećan, pokazale su u petak preliminarne prve procjene Eurostata za eurozonu i EU.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 19-članoj eurozoni u prvom je kvartalu 2016. godine uvećan za 0,6 posto prema prethodna tri mjeseca, kada su aktivnosti porasle za 0,3 posto, pokazalo je preliminarno izvješće Eurostata, u kojem se ne objavljuju prve procjene BDP-a po pojedinim zemljama članicama EU-a. Dinamika rasta na početku ove godine nadmašila je očekivanja ekonomista iz Reutersove ankete, koji su u prosjeku očekivali rast u prvom kvartalu od 0,4 posto. Na godišnjoj je razini BDP eurozone porastao za 1,6 posto, što je također nešto viša stopa rasta u usporedbi s 1,4-postotnim rastom koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti.

U EU u cjelini gospodarske su aktivnosti u prva tri ovogodišnja mjeseca prema tromjesečju ranije uvećane za 0,5 posto. U četvrtom kvartalu rast je iznosio 0,4 posto. Na godišnjoj razini 28-člano gospodarstvo je poraslo za 1,7 posto, pokazale su preliminarne prve procjene Eurostata.

Francusko gospodarstvo, prema podacima francuskog statističkog ureda objavljenima u petak, u prvom je tromjesečju neočekivano snažno ubrzalo rast u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, zahvaljujući najsnažnijem rastu osobne potrošnje od 2004. godine i jačanju poslovnih ulaganja čime je nadoknađeno slabljenje izvoznih aktivnosti. To drugo po veličini gospodarstvo eurozone poraslo je za 0,5 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, objavio je u petak francuski statistički ured INSEE. Takva stopa rasta, koja se zahvaljuje snažnoj potrošnji na odjeću, automobile i opremu za stanovanje, nadmašila je čak i najoptimističnije procjene 30 analitičara iz Reutersove ankete koji su očekivali rast u rasponu od 0,1 do 0,4 posto. U preliminarnoj procjeni INSEE je objavio da je 2.000 milijardi eura vrijedno gospodarstvo ubrzalo u odnosu na 0,3-postotni rast u četvrtom kvartalu lani.

Dobre vijesti stižu i iz Španjolske, četvrtog po veličini gospodarstva eurozone. Unatoč činjenici da su od prosinca bez vlade koja bi u potpunosti funkcionirala i neizvjesnostima na političkom planu, tamošnje je gospodarstvo u prvom kvartalu zabilježilo solidan rast od 0,8 posto, kao i u prethodna dva tromjesečja, pokazali su preliminarni podaci tamošnjeg statističkog ureda. Na godišnjoj razini španjolski BDP je porastao za 3,4 posto u prvom kvartalu, nakon 3,5 posto u zadnjem tromjesečju lani, objavio je u petak španjolski statistički ured INE u prvim procjenama. U 2015. godini španjolsko je gospodarstvo s rastom od 3,2 posto bilo jedno od najbrže rastućih u Europi, podsjeća agencija AFP.

Related Posts