Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone porasle su u kolovozu gotovo istim tempom kao i u mjesecu ranije dok je zapošljavanje intenzivirano na najvišu razinu u četiri godine, pokazalo je u utorak pomno praćeno istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave u proizvodnom sektoru eurozone neznatno se smanjio u kolovozu, na 52,3 boda, čime je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka potvrdila prvu procjenu njegove vrijednosti. U srpnju indeks je iznosio 52,4 boda. “Industrijski sektor eurozone pokazao je otpornost i u kolovozu, uz ubrzani rast proizvodnje i pojačani priljev novih narudžbi”, konstatira viši ekonomist Markita Rob Dobson.

Proizvodnja i priljev novih poslova porasli su najsnažnijim tempom od prošlogodišnjeg svibnja odnosno travnja, uz poboljšanu potražnju na domaćem i na izvoznim tržištima. Zahvaljujući tome, poduzeća u industrijskom sektoru eurozone zapošljavala su najviše u četiri godine, konstatiraju u Markitu. Među pojedinim članicama eurozone dodatno je ubrzao rast aktivnosti u proizvodnim sektorima Njemačke, Italije, Španjolske, Nizozemske i Austrije, neutraliziravši opetovani pad u Francuskoj i Grčkoj. “Promatrano po članicama, najsnažniji su rast ponovo zabilježile Nizozemska, Italija i Irska, pri čemu je naznake posustajanja rasta u tim zemljama uglavnom neutraliziralo solidno ubrzanje u Njemačkoj”, tumači Dobson.

Related Posts