Ubijen Abdulhamid Abaud

Navodni arhitekt krvavih terorističkih napada na Pariz, belgijski državljanin Abdelhamid Abaaoud, mrtav je, izvijestio je Washington Post pozivajući se na dva visokopozicionirana obavještajna dužnosnika. Ovaj ugledni američki dnevni list navodi da ga je ubila francuska policija tijekom velike operacije, koja je započela u ranim jutarnjim satima u srijedu u sjevernom dijelu francuske metropole

Islamistički militanti koje je policija natjerala na bijeg iz pariškog predgrađa u pucnjavi u srijedu planirali su napad na parišku poslovnu četvrt Defense, tri različita izvora izjavila su za Reuters. Jedan izvor blizak istrazi rekao je da je napad bio planiran za četvrtak u četvrti u kojoj sjedište imaju neke od najvećih francuskih tvrtka poput naftnog koncerna Total ili banke Societe Generale. Nekoliko policijskih izvora reklo je da su mete bile trgovački centar Quatre Temps i glavni trg te četvrti visokih uredskih zgrada na zapadnom rubu Pariza.

“Policija je tragala za teroristima koji su pripremali novi napad na temelju informacija lokalnih i prekomorskih protuterorističkih agencija”, rekao je jedan izvor. Potraga u predgrađu St. Denis organizirana je kako bi se uhvatilo naredbodavca napada u petak Abdelhamida Abaauda, belgijskog islamista marokanskog podrijetla, ali je policija umjesto njega pronašla terorističku ćeliju koja je pripremala napad na Defense.

U policijskom napadu smrtno su stradale dvije osobe – žena samoubojica se raznijela, a militant je ubijen u pucnjavi. Sedam osoba je uhićeno. Policijski izvori rekli su da je informaciju o planiranom napadu na Defense policija dobila od obavještajne službe Maroka, koja je u Pariz poslala i četiri svoja agenta.

You may also like

0 comments