Home Ekonomija Uber: ‘Ovakav pritisak je relikt nekih prošlih vremena’

Uber: ‘Ovakav pritisak je relikt nekih prošlih vremena’

by Marijan Opacak

Nakon što su hrvatski taksisti najavili prosvjed, ako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ne zabrani rad Uberu, oglasio se Uber priopćenjem, kojeg preosimo u cijelosti:

“Smatramo da blokiranje grada predstavlja opasnost za građane i infrastrukturu grada. Blokiranjem grada najviše trpe građani, ali se takvim nepromišljenim odlukama šteti i poslovanju grada, gospodarstvu, ograničava se pristup školama i ostalim javnim servisima”, napisao je Uber.

“Ovakav pritisak je u današnje vrijeme neprihvatljiv i predstavlja relikt nekih prošlih vremena, te nije primjer moderne europske države. Smatramo da se problemi mogu rješavati na drugačiji način. Uber potiče kretanje u gradovima. Više od 60.000 ljudi koristi Uber u Hrvatskoj zato što je pouzdan, siguran i lako dostupan. Uber pruža neusporedivu razinu transparentnosti cijena, koja jača sljedivost i odgovornost u sektoru koji je tradicionalno bio oslonjen na gotovinsko plaćanje. U konstruktivnom smo dijalogu s predstavnicima vlasti te podupiremo donošenje nove regulative koja štiti pravo potrošača na izbor i promiče tržišno natjecanje”, zaključili su.

Podsjetimo, ako prosvjed ne urodi željenim plodom, taksisti prijete da će blokirati Zagreb, jer, kako kažu, smatraju da Uber u Hrvatskoj posluje nezakonito, odnosno, da Uberovi vozači ilegalno obavljaju usluge taksi prijevoza.

Ivan Pilko, potpredsjednik Udruženja Radio Taxi Zagreb, kaže da bi mogli krenuti u prosvjed za 15-ak dana te da će taksisti pričekati još malo oko njegove organizacije dok ne vide u kojem će smjeru ići izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu na području reguliranja prijevoza putnika osobnim automobilima.

“Prvo ćemo organizirati mirni prosvjed i nećemo njime maltretirati građane, a nakon toga, ako se ne zabrani rad Ubera, krećemo u blokadu zračne luke i Zagreba. U Francuskoj, primjerice, taksisti su se nažalost upravo tako izborili za svoja prava”, rekao je Pilko, dodavši da se to odnosi ponajprije na pravo na rad pod jednakim uvjetima. Očekuje da bi na prosvjed moglo doći najmanje 1000 taksista iz cijele Hrvatske.

(N1)

Related Posts