U zdravstvu će odlučivati Dalić, a ne Kujundžić

Novinarka i stručnjakinja za zdravstvenu poliku, Nataša Škaričić, smatra da ministar novi ministar Milan Kujundžić ne donosi ništa bitno novo za zdravstvo, nego ministrica gospodarstva – Martina Dalić.

Ponovit će nam se situacija koja se dogodila u mandatu lijevog centra, kad je (ministar financija) Slavko Linić donosio odluke ključne za zdravstvo”, navodi Škaričić.

Kujundžić je u gostovanju na N1, po njoj, govorio općenite stvari iz kojih se ne da zaključiti ništa. “No, ministrica Dalić je jasno navela da se želi postići privatizacija i pluralizam osiguravateljskog tržišta, a kada govori o obveznom osiguranju govori o pravima za djecu i ne spominje nikoga drugog. Spominje zdravstveno tržište koje će se morati takmičiti unutar nečega što mi de facto nemamo. Ona je najavila nešto što može definirati smjer novog ministra i Kujundžić nije to rekao jer nije pripremljen za ovo i on sam konkretan plan nema”, kaže Škaričić.

Dalić je, nastavlja, spomenula ove stvari u sklopu gospodarskih smjernica vlade i to je najbitnije to mi znamo o smjeru u zdravstvu. “Sad možemo govoriti o tome je li to provedivo. Mislim da ona ne barata osnovnim konceptima kad je u pitanju zdravstvo i da nema orijentacijsko znanje, da ne zna o čemu govori”, kazala je.

Kujundžić je najavio i da će se nagrađivati liječnike po zaslugama. “To je apsurdno kao ideja u javnom zdravstvu. On je priznao da ne postoje radni normativni i svi rade ono što je ugovoreno s HZZO-om. Ta anarhičnost u organizaciji je jedna od osnovnih postavki zdravstvenog sustava. S tim je povezana i dvojna praksa, odnosno dopunski rad liječnika u privatnoj praksi, koja je masovna i nekonrtolirana. On sam ne samo da radi, nego ima i svoju privatnu kliniku. On ne samo da je apsolutno tržišno orijentiran, on je u eklatantnom sukobu interesa, koji nije reguliran, ali moralno je jasan”, naglašava Škaričić.

Upitana je i o komentarima da je Andrej Plenković kompenzirao micanje Zlatka Hasanbegovića imenovanjem Kujundžića za ministra. “Možda sam subjektivna, ali je on sigurno jako kontroverzan. Islužen je HDZ-ov kadar i već je bio visoko pozicioniran, prilikom čega je pokazao da nema nikakvih ideja i kreativnosti, provodio je lošu i destruktivnu politiku. Jako je kompromitiran otkad se otkrilo da je posjetio grob Ante Pavelića, osim toga je govorio i o izbacivanju svega iz Ustava osim Domovinskog rata i čini mi se da je Plenković prebacio g. Hasanbegovića u sektor zdravstva”, navodi Škaričić, zaključujući da je to “jedan strašno loš izbor i posebno mi je žao što opća javnost slavi što je Hasanbegović maknut”, a pritom zanemaruje Kujundžića.

Postavljanje jedne takve osobe je skandalozno, kaže o postavljanju Kujundžioća, naglašavajući da je to tako iz humanističke perspektive. “Porazno je i što se u nekoliko dana odlučivalo o sektoru zdravstva, što je neozbiljno”, smatra ona.

Na pitanje kako motivirati slabo plaćene liječnike, kojima se nude velike plaće u inozemstvu, i s obzirom na ogroman dug u zdravstvu, ona odgovara: “To se može riješiti tržišnim zdravstvom, mada ne mislim da je to moguće. U razvijenim zapadnim zemljama, jedino je SAD tako destruktivan da uvede takav model, gdje zdravstvo samo poskupljuje. Mislim da je to neprovedivo i bez obzira na fanatizam pojedinaca to ne može proći. Mogu se regulirati prava osiguranika. Definira se košarica osnovnih usluga, koje će biti smanjene. Ovo što oni nabacuju to je teško provedivo bez rasturanja zdravstva”, smatra ona.

Kada je riječ o dopunskom osiguranju, intencija, po njoj, nije da se mijenja taj sustav, već da se smanje opseg besplatnih prava i da se uvede pluralizam osiguravatelja. “Ne očekujem velike promjene. Smatram da dopunsko osiguranje treba izbaciti, jer je to neuspješan hibrid, prisutan u nekoliko zemalja i služi kao zamjena za participaciju. To je jedna nekomercijalna polica, koja je besmislena. Uvođenje participacija se koristi da se korisnike odvrati od prekomjernog korištenja javnih zdravstvenih usluga, a kada uvodite dopunsko to se anulira. Ne mislim da će tu biti promjena, već će se smanjiti opseg prava i da će se do sadašnjeg opsega uvesti dopunsko osiguranje, uz pluralizaciju osiguravateljskog tržišta”, ustvrdila je.

Jako je neugodno iznenađena time što se javnost slabo mobilizirala oko zdravstva unatoč destruktivnim najavama prošle Vlade, a zabrinjava je i slab interes za Kujundžića u korist Pave Barišića, ministra obrazovanja. “Zdravstvo je uvijek bilo strogo rezervirano za liječničke elite i demokratičnost je uvijek bila niska – javnost je uvijek bila slabo uključena u odlučivanje o zdravstvu, i pasivna je kada se treba inzistirati na pravima”, kaže ona, dodajući da nije sigurna ni koliko sindikati tu mogu učiniti.

Po njoj do sada nije bilo reformi, već samo promjena taksacija i sistema nadoplate, koje su puko prebacivanje tereta na osiguranike. “Mi imamo kontinuitet svih ‘reformi’ – svaka vlada traži kako će dodatno naplatiti uslugu od ukupne populacije”, kazala je, dodajući da ipak prvo treba racionalno rasporediti ono što mi imamo, jer tu je kaos, piše N1.

Sa spajanjem bolnica se ništa neće dogoditi, jer na taj načina dobivate samo više šefova. “Oni što je Milinović započeo, pokazalo se da nije ništa napravilo u financijskom smislu”, kazala je, dodajući i da je teško govoriti o daljnjim koracima, jer su programi koje vladajući izbacili skromni, i ona tu vidi samo redukciju prava.

“Ne može biti rješenje da se siromašnima ne pružaju usluge, to je socijalni darvinizam kakav ima samo SAD. Tržišno zdravstvo je tako skupo, ne možemo o tome govoriti u Europi koja ima dugu javnozdravstvenu tradiciju”, kazala je.

You may also like

0 comments