Home Ekonomija U Zagrebu ministarski sastanak SEECP na temu podizanja konkurentnosti poduzetnika

U Zagrebu ministarski sastanak SEECP na temu podizanja konkurentnosti poduzetnika

by admin

U organizaciji ministarstava gospodarstva, poduzetništva i obrta te vanjskih i europskih poslova i Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL) u Zagrebu se u petak održava ministarski sastanak Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), na kojem sudjeluju izaslanstva 13 zemalja regije, sa ciljem jačanja suradnje na podizanju konkurentnosti poduzetnika.

 Sastanak vodi potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je kazala da je fokus ovog skupa u jačanju regionalne suradnje sa ciljem podizanja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz učenje za poduzetništvo i razvoj ljudskog kapitala.

 Glavni ciljevi nove hrvatske Vlade, istaknula je Dalić, usmjereni su ka rastu i razvoju gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta, a poduzetništvo je u središtu svih tih ciljeva. Konkurencija na globalnom tržištu sve je jača i u takvom će okruženju poduzetništvo imati sve veću ulogu, stoga učenje za poduzetništvo mora biti visoko na listi prioriteta naše, ali i svih vlada regije, poručila je Dalić.

 U radu skupa sudjeluje i europska povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo, mala i srednja poduzeća Elzbieta Bienkowska, koja je, govoreći o važnosti poduzetništva za Europsku uniju navela podatak da upravo malo i srednje poduzetništvo godišnje otvara približno 4 milijuna novih radnih mjesta u Uniji.

 “Ovdje smo kako bismo pronašli nova rješenja za stare probleme Europe. Trebamo više rasta, više radnih mjesta i investicija, uz poseban naglasak na malo i srednje poduzetništvo”, istaknula je Bieńkowska, ističući da je put ka tome upravo razvoj kompetencija za poduzetništvo.

 U tome ključnu ulogu ima obrazovanje, koje razvija vještine i znanja novih generacija poduzetnika, i to u što ranijoj fazi obrazovanja, “još od malih nogu”, kazala je Bieńkowska. Navela je i niz mjera i programa kojima i Europska komisija potiče poduzetništvo, najavivši pritom osnivanje potpuno novog fonda za poticanje poduzetništva, ‘teškog’ 400 milijuna eura.

 No, istaknula je, “svi će ti napori biti uzaludni ako je preteško otvoriti novu tvrtku ili ostvariti prekograničnu suradnju, odnosno proširiti poslovanje i zaposliti ljude izvan svojih nacionalnih granica”.

 A da je ulazak u poduzetničke vode u regiji još uvijek izuzetno rijedak, prema riječima glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Gorana Svilanovića, govore i podaci da na tisuću stanovnika u poduzetništvo najmanje ulaze građani Bosne i Hercegovine – njih tek 0,8 posto, a najviše u Crnoj Gori – 6,9 posto, dok je primjerice u Rumunjskoj ta stopa daleko viša i iznosi 16,9 posto.

 Svilanović je istaknuo i da istraživanja pokazuju kako je glavni problem jugoistoka Europe nezaposlenost, koja iznosi preko 21 posto, a među mladima je i dvostruko ili trostruko viša. Ipak, ističe Svilanović, zaposlenost polako raste, jer su poduzetnici regije od 2010. do 2015. otvorili gotovo 34 tisuće novih radnih mjesta.

 Ministarski sastanak u Zagrebu okuplja i predstavnike regionalnih ministarstava zaduženih za područje gospodarstva i poduzetništva, komora i parlamenata 13 zemalja SEECP-a te predstavnike triju međunarodnih organizacija – RCC-a, OECD-a i European Training Foundation (ETF). Sudionice SEECP-a su Albanija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Turska i Kosovo.

 Ministarski će sastanak rezultirati predstavljanjem “Zagrebačke povelje o cjeloživotnom učenju za poduzetništvo (Zagreb Charter on Lifelong Entrepreneurial Learning)”, koja ističe cjeloživotno učenje kao jedno od ključnih sadržaja javnih politika za jačanje konkurentnosti, pametan i uključiv rast te nova radna mjesta u zemljama SEECP-a.

(Agencija)

Related Posts