U vodstvu Janša, Šarec i Židan

Četiri tjedna pred parlamentarne izbore u Sloveniji čini se da će izborna utrka biti vrlo tijesna, a prema anketi ljubljanskog “Dela”, objavljenoj u ponedjeljak, samo su tri prava kandidata za mjesto budućeg premijera, čije se stranke od početka godine u mjesečnim ispitivanjima popularnosti smjenjuju u vodstvu.
Prema rezultatima najnovije mjesečne ankete, provedene potkraj prošlog tjedna, za Slovensku demokratsku stranku (SDS) Janeza Janše glasovalo bi 17,2 posto birača, za Listu Marjana Šarca (LMŠ) 15,3 posto, a za Socijalne demokrate (SD) Dejana Židana 10,5 posto.

Janšinoj stranci potpora je, prema anketi “Dela”, znatno porasla u odnosu na ispitivanje u travnju, dok LMS gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca, koji se je lani kandidirao na predsjedničkim izborima, i Židanovi socijaldemokrati imaju blagi pad potpore.

Prema većini ispitivanja javnog mnijenja koja su provedena do sada jedan od te trojice dobit će priliku za sastavljanje vlade i formiranje koalicije na izborima koji se održavaju u nedjelju 3. lipnja, jer su ostale stranke u znatnom zaostatku.

Ljevica (L), Luke Meseca, prema anketi “Dela” dobila bi 6,4 posto glasova, na petom je mjestu demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Mateja Tonina, a slijedi Stranka modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara (4,7 posto).

Za Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca glasovalo bi 3,6 posto ispitanika, a za stranku Alenke Bratušek (SAB), koju vodi nekadašnja premijerka, 3 posto. Oboje je ispod izbornog praga od 4 posto, no s obzirom na velik broj neodlučnih ispitanika i te dvije stranke mogu, prema procjeni vodećeg slovenskog lista, računati na osvajanje ponekog mjesta u 90-članskom parlamentu.

You may also like