U vijeću sigurnosti rasprava o Golanskoj visoravni

SAD prilično izoliran
Sjedinjene Američke Države našle su se izolirane na sjednici Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu oko odluke predsjednika Donalda Trumpa da prizna izraelsku suverenost nad Golanskom visoravni, dok su sve ostale članice VS-a, njih 14, jednoglasno bile protiv te američke odluke.

Američki predsjednik Trump potpisao je u ponedjeljak u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uredbu kojom se Golanska visoravan proglašava izraelskim teritorijem. Sirija je u pismu kojim je pozvala na sastanak o toj temi opisala SAD kao “nepodnošljivog prekršitelja” rezolucija Vijeća, a Sjeverna Koreja je izdala priopćenje u kojem podržava “napore sirijske vlade i naroda da povrate okupiranu Golansku visoravan”.

Izrael je okupirao Golansku visoravan od Sirije 1967. u Bliskoistočnom ratu, anektirao ju je 1981. u potezu koji je 15 članica VS-a ocijenilo “ništavnim i nevažećim te bez međunarodnog pravnog učinka”. Britanska ambasadorica pri UN-u Karen Pierce rekla je Vijeću da je odluka SAD-a suprotna rezoluciji iz 1981., dok je zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Vladimir Šafronkov rekao da je Washington prekršio UN-ovu rezoluciju te je upozorio da to može dovesti do nestabilnosti na Bliskom istoku.

Europski članovi Vijeća, Francuska, Britanija, Njemačka, Belgija i Poljska, u utorak su izrazile zabrinutost oko “širih posljedica priznavanja nezakonite aneksije te posljedica za Bliski istok”. Njemački je ambasador pri UN-u Christoph Heusgen međutim opisao sirijsko pismo kao “duboko cinično”. “Sirijska vlada je u proteklih osam godina uvelike kršila međunarodno ratno pravo te je odgovorna za teške ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”, rekao je Heusgen, referirajući se na sirijski građanski rat.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Katar i Kuvajt u utorak su uputili kritiku Amerikancima oko odluke o Golanskoj visoravni te su naglasili da je taj teritorij okupirani arapski teritorij. Iran je podržao tu kritiku. Vijeće sigurnosti uputilo je tamo mirovne snage sigurnosti (UNDOF) 1974. kako bi nadzirale primirje između Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni. Tamo je i dalje preko 880 vojnika.

Američki diplomat Rodney Hunter rekao je Vijeću da američka odluka o Golanu ne utječe na primirje niti potkopava razvoj mirovne misije. “UNDOF nastavlja imati vitalnu ulogu u očuvanju stabilnosti između Izraela i Sirije, a najbitnije je što osigurava da na području razdvajanja nema vojnog osoblja”, dodao je Hunter u obraćanju Vijeću.

You may also like