U Venezuelanskom pravnom sustavu zavladao strah

Venezuelanski državni tužitelj koji je pomogao da se u zatvor smjesti oporbeni čelnik Leopoldo Lopez rekao je da se ispričao njegovim roditeljima telefonom ovoga tjedna nakon što je pobjegao iz zemlje kako bi izbjegao nastavak ovog slučaja kojeg je isfabricirala vlada.

“Sramim se. Razorio sam obitelj”, rekao je Franklin Nieves Reutersu u razgovoru u Miamiju u kojem je optužio venezuelansku socijalističku vladu da je izvršila pritisak na njega da upotrijebi lažne dokaze kako bi se osudio Lopez. “U Venezueli vlada strah; takvo je pravo”, rekao je. Lopez (44) je osuđen na skoro 14 godina zatvora u rujnu pod optužbom koja potječe iz njegove uloge u valu prosvjeda 2014.

Nieves (51) je rekao da je pobjegao 19. listopada kako bi izbjegao skorašnji priziv u Lopezovu slučaju. Doletio je u Miami s turističkom vizom preko karipskog otoka Aruba sa svojom ženom, novinarkom državnog televizijskog kanala, i njihovo dvoje male djece. “Znao sam da je vrijeme reći ljudima istinu”, rekao je. “Nisam namjeravao braniti neobranjivo”. Antonieta Mendoza, Lopezova majka, rekla je Reutersu da oprašta Nievesu zbog svoje katoličke vjere ali da u njega nema povjerenja.

Nieves je rekao da je započeo proces za podnošenje zahtjeva za političkim azilom u Sjedinjenim Državama ali da nema kontakta s američkim dužnosnicima otkako je došao prošli tjedan. Venezuelanska glavna tužiteljica ovaj je tjedan zanijekala da je njezin ured vršio pritisak na dužnosnike da upotrijebe lažne dokaze na Lopezovu suđenju. Vladini čelnici kažu da je Lopez poticao nasilne ulične prosvjede prošle godine u kojima je poginulo 43 ljudi.

Oporbeni čelnici tvrde kako je suđenje Lopezu još jedan dokaz da vlada predsjednika Nicolasa Madura korumpira pravosudni sustav kako bi suzbila oporbu. U 2012. sudac vrhovnog suda Eladio Aponte pobjegao je iz zemlje i nakon toga optužio vladu da manipulira sudovima u političke svrhe. Nieves je rekao kako su mu njegovi nadređeni prošle godine naredili da potpiše lažni optužni dokument protiv Lopeza. “Željeli su da se uhiti i osudi kako bi ga se izbacilo iz političke igre”, rekao je.

You may also like

0 comments