U veljači ponovno intenzivirano zapošljavanje u SAD-u

Američki su poslodavci u veljači ponovo pojačano otvarali nova radna mjesta, a stopa nezaposlenosti zadržala se na najnižoj razini u osam godina unatoč pojačanom uključivanju građana u radnu snagu, pokazali su u petak podaci ministarstva rada.

U SAD-u su u veljači neto otvorene 242 tisuće novih radnih mjesta, izvijestilo je ministarstvo. Ujedno su blago povisili procjene za prethodna dva mjeseca, koje pokazuju da je ukupno neto otvoreno 30 tisuća radnih mjesta više no što se prethodno procjenjivalo. Ukupno je u privatnom sektoru u prošlom mjesecu neto otvoreno 230 tisuća novih radnih mjesta. Najviše se zapošljavalo u sektoru zdravstvene i socijalne skrbi, te u maloprodaji i u ugostiteljstvu i u privatnom obrazovnom sektoru.

Rudarske su kompanije pak nastavile zatvarati radna mjesta i podaci pokazuju da je vrhunca trenda pojačanog zapošljavanja u rujnu 2014. u tom sektoru neto ukinuta 171 tisuća radnih mjesta. Javni je sektor u veljači neto otvorio 12 tisuća novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti zadržala se u prošlom mjesecu na najnižoj razini u osam godina, od 4,9 posto, unatoč pojačanom priljevu građana u radnu snagu, iskazanom u povećanju udjela radne snage za 0,2 postotna boda, na 62,9 posto.

Bez posla je u veljači bilo 7,8 milijuna američkih građana, čime je njihov broj ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prošlogodišnju veljaču smanjen je za 831 tisuću. Od ohrabrujućih podataka odudara tek onaj o padu prosječne plaće po satu svih zaposlenih u privatnom sektoru za tri centa, na 25,35 dolara. U siječnju porasla je za 12 centi. Podatak je važan zato što na osobnu potrošnju otpadaju dvije trećine američkog BDP-a.

Pojačano zapošljavanje moglo bi ohrabriti središnju banku da nastavi s postupnim podizanjem ključnih kamatnih stopa, nakon prosinačkog prekida dugogodišnjeg razdoblja niskih kamatnjaka, koji su trebali potaknuti zapošljavanje i inflaciju.

You may also like