Home Uncategorized U utorak odluka o izuzeću suca Turudića za INA-MOL

U utorak odluka o izuzeću suca Turudića za INA-MOL

by admin

Odluka o zahtjevu obrane bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a za izuzeće predsjednika sudskog vijeća Ivana Turudića, koji bi ponovno trebao suditi u slučajevima Hypo i Ina-Mol, trebala bi biti donesena u utorak. Ravnateljica Uskoka Tamara Laptoš pojasnila je da će o zahtjevu za izuzećem Turudića kao predsjednika sudskog vijeća odlučivati zamjenik predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Damir Jakovina. Istovremeno o njegovu izuzeću kao predsjednika suda i svih ostalih sudaca Županijskog suda u Zagrebu trebao bi odlučivati Vrhovni sud.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da njihov zahtjev ne znači da Sanaderu ne bi mogao suditi niti jedan zagrebački županijski sudac nego da nitko od njih ne bi smio odlučivati tek o zahtjevu za Turudićevim izuzećem. Sanaderova obrana još je nakon zakazivanja pripremnog ročišta krajem srpnja upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem.

Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijskim istupima ustvrdio kako “nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu”. Sanaderovi odvjetnici stoga su najavili da će, zbog sumnje u sučevu pristranost, zatražiti Turudićevo izuzeće. Isticali su i da je za rujan, kada su prema objavljenom rasporedu predviđena ročišta u ponovljenom Sanaderovom suđenju, već zakazana suđenja u slučaju Planinska, u kojem je Sanader također optužen zbog korupcije.

U rujnu bi, kako se doznaje na sudu, trebalo biti poznato i hoće li se Sanaderu suditi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem, kojemu je još je u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a. No početak tog postupka je odgođen jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Krajem rujna o Sanaderu bi trebao odlučivati i Vrhovni sud, koji će razmatrati žalbe na presudu u slučaju Fimi media u kojem su Sanader, ali i HDZ nepravomoćno proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Nakon odluke Ustavnog suda Sanader, koji je do tada bio na izdržavanju zatvorske kazne od 8,5 godina, vraćen je u režim istražnog zatvora koji mu je određen u slučaju Fimi Media.  Sud je 26. kolovoza odbio zahtjev Sanaderove obrane da ga puste da se brani sa slobode, rukovodeći se dosadašnjom sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati. Odvjetnici koji tvrde da je istekao zakonski rok od tri i pol godine koliko najdulje može trajati istražni zatvor najavili su ustavnu tužbu.

Related Posts