U Ukrajini nasilje prije novih razgovora u Berlinu

Jedan ukrajinski vojnik je ubijen, a šest je ranjeno na teritoriju pod kontrolom separatista u posljednja 24 sata, priopćila je u ponedjeljak ukrajinska vojska, optužujući proruske pobunjenike da koriste teško naoružanje koje je trebalo biti povučeno u skladu sa sporazumom o primirju.

Eskalacija nasilja bit će dodatan pritisak na razgovorima ministara vanjskih poslova Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke, koji bi se trebali sastati danas u Berlinu kako bi razmotrili daljnju provedbu sporazuma o primirju iz Minska.

Taj sporazum, zaključen u bjeloruskoj prijestolnici sredinom veljače, tehnički je i dalje na snazi iako se dvije strane međusobno optužuju za jačanje napada u posljednjih nekoliko dana. Separatistički dužnosnici optužili su vladine snage za kršenje primirja opetovanim ispaljivanjem tenkovskih i topničkih granata na položaje pobunjenika u posljednja 24 sata, izvijestila je novinska agencija separatista DAN.

U sukobima s ukrajinskom vojskom oko zračne luke u Donecku i istočno od luke Mariupolja ranjena su četiri separatistička borca, rekao je glasnogovornik separatista Eduard Basurin, kako je prenijela agencija dpa, pozivajući se na lokalna medijska izvješća. (Direktno)