Home Geopolitika U Tuskoj u eksploziji desetci mrtvih

U Tuskoj u eksploziji desetci mrtvih

by admin

Najmanje deset ljudi je ubijeno u eksploziji u turskom gradu Surucu nedaleko od sirijske granice u ponedjeljak, javila je televizija NTV pozivajući se na službene izvore. Dužnosnik turske službe sigurnosti, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da je oko 20 do 25 osoba ozlijeđeno.

Dužnosnik lokalne vlade rekao je za agenciju dpa da je eksploziju vjerojatno prouzročio bombaš samoubojica te da je istraga u tijeku. Prema turskom CNN-u, eksplozija se izgleda dogodila u vrtu kulturnog centra tijekom jednog sastanka. Svjedoci s mjesta događaja govore da je poginulih i više od 20, a da je ranjeno više desetaka osoba.

Tursko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u ponedjeljak da je eksplozija u gradu Surucu u kojoj su poginuli deseci ljudi, bila teroristički napad. “Pozivamo sve da ostanu ujedinjeni i mirni pred terorističkim napadom koji je gađao jedinstvo naše zemlje”, kaže se u priopćenju ministarstva, što ga prenosi Reuters. France Presse javlja kako turske vlasti napad pripisuju Islamskoj državi. “Eksploziju je izazvao samoubilački napad”, rekao je jedan izvor iz turskih vlasti koji je želio ostati anoniman. Dodao je da turske vlasti imaju “dobar razlog” vjerovati da je taj napad izvela ekstremistička organizacija Islamska država.

CNN je prenio podatak iz ministarstva unutarnjih poslova da je u napadu na Suruc poginulo 27 ljudi, a stotinu je ranjeno te da bi broj mrtvih mogao rasti. Suruc je na jugoistoku Turske, uz granicu sa Sirijom, preko puta Kobanea, sjevernosirijskoga grada koji je početkom godine bio poprište žestokih sukoba Islamske države s kurdskim borcima kojima su pomagali američki zračni udari. Eksplozija se dogodila dok je u vrtu kulturnoga centra Suruca trajao sastanak o obnovi Kobanea koji je stradao u borbama i višemjesečnoj opsadi. Lokalne bolnice javljaju kako nemaju dovoljno krvi i mole davatelje da pomognu, javlja dpa. Turski je premijer Ahmet Davutoglu u Suruc poslao trojicu ministara. I u Kobaneu je u ponedjeljak poginulo dvoje ljudi: eksplodirao je automobil bomba u blizini kontrolne točke kurdskih snaga, javio je kurdski dužnosnik Idris Nasan.

Related Posts