U Turskoj započela uhićenja protivnika referendumskih rezultata

Tursko izborno povjerenstvo odbilo je u srijedu zahtjev oporbe za poništenjem referenduma kojim su predsjedniku Tayyipu Erdoganu proširene ovlasti, dok policija pritvara one koji izražavaju nezadovoljstvo provedbom i rezultatom nedjeljnog glasanja.

Oporba predvođena glavnom opozicijskom strankom CHP-om i prokurdskom HPD-om pozvala jepovjerenstvo da poništi glasanje na kojem je s malom razlikom pobijedio tabor za ustavne promjene zbog toga što su se brojali i birački listići bez pečata izbornih odbora. “Raspravljali smo odvojeno o zahtjevima stranaka HDP, CHP i Vatan, te su oni nakon naše evaluacije odbijeni s 10 glasova za i 1 protiv”, objavilo je to izborno tijelo.

CHP je nakon njegove odluke objavio da će iskoristiti sva pravna sredstva kako bi opozvao rezultate referenduma. “Ovo je ozbiljna kriza legitimiteta. Iskoristit ćemo sva pravna sredstva. Sutra ćemo razmatrati hoćemo li ovu odluku poslati na ustavni sud ili Europski sud za ljudska prava”, objavio je zamjenik predsjednika stranke Bulunt Tezcan.

Uhićenja oporbenih političara

U srijedu je u Istanbulu uhićena Burcu Celik Ozkan, oporbena zastupnica u turskom parlamentu i članica prokurdskog HDP-a, treće najveće stranke, objavila je ta političarka na svom Twitter profilu, a prenio CNN Turk.

Ozkan je iznosila kritike na račun nedjeljnog referenduma i upozoravala na nepravilnosti. Iza rešetaka se već nalazi 13 zastupnika HDP-a, uključujući njegova dopredsjednika Selahattina Demirtasa i Figen Yuksekdag, jednu od čelnica stranke kojoj je i oduzet zastupnički mandat.

Turska je policija u jutarnjim racijama uhitila još 38 ljudi u Istanbulu zbog mirnih uličnih prosvjeda, pišu novine Birgun, a prenosi dpa. Mesut Gecgel, jedan od pritvorenika, na Twitteru je napisao kako je uhićen jer je pozivao ljude na prosvjed i rezultate proglasio nelegitimnima.

You may also like

0 comments