U Turskoj i petnaestogodišnjak u zatvoru zbog verbalnog delikta

Petnaestogodišnji srednjoškolac smješten je u srijedu u pritvor u Bunyanu, u središtu Turske, zbog “vrijeđanja” islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pišu u četvrtak turski mediji.

Malodobnik poznat samo po inicijalima U.E., uhićen je ispred internetskog kafea i priveden u policijsku postaju gdje je prenoćio, dodaje agencija Cihan. U četvrtak se treba pojaviti na kaznenom sudu koji ga može optužiti ili pustiti uz novčanu kaznu. Sudski progon mladića moguć je na temelju članka 299 turskog kaznenog zakona po kojemu se svatko tko “šteti ugledu” predsjednika može kazniti zatvorom do 4 godine.

Slučaj drugog malodobnika, sedamnaestogodišnjaka, koji je uhićen u svom razredu i više dana proveo u pritvoru, potaknuo je žestoku javnu polemiku u prosincu prošle godine i kritike o autoritarnom skretanju turskog režima.

Potonji je za isto kazneno djelo uvjetno osuđen na 11 mjeseci zatvora. Otkako je Erdogan u kolovozu izabran za predsjednika republike, nakon 11 godina provedenih na dužnosti predsjednika vlade, u Turskoj su sve češći progoni zbog “vrijeđanja” predsjednika države, a na njihovoj su meti umjetnici, novinar, ali i obični građani.

You may also like