U turističkim noćenjima najzastupljeniji su oni stariji od 65 godina

Jedno od pet turističkih noćenja stanovnika EU-a ili 20 posto ostvaruju u prosjeku oni sa 65 i više godina, najčešće pritom birajući domaća odredišta, a u Hrvatskoj je njihov udjel u ukupnim noćenjima 13 posto, podaci su Eurostata objavljeni uoči Svjetskog dana turizma, 27. rujna.

Svjetski dan turizma svake se godine obilježava 27. rujna na drugu temu koju promovira Svjetska turistička organizacija-UNWTO, a ove je godine to “Turizam i pristupačnost: promičemo univerzalnu pristupačnost”, koja uz ostalo podrazumijeva promociju jačeg uključivanja u turizam osoba s posebnim potrebama te drugih različitih skupina, među kojima su i osobe starije životne dobi.

S te je strane Eurostat analizirao podatke iz 2014. o noćenjima i navikama putovanja starijih osoba-stanovnika EU-a (65+), uz naznaku da se od ukupnih noćenja te populacije u svijetu ostvarenih u 2014. na one koji žive u EU odnosi više od 20 posto ili oko 1,2 milijarde, od čega je 66 posto ostvareno u vlastitim zemljama, a ostalo u drugim. “Iako je udjel starijih turista u noćenjima relativno velik, njihov udjel u turističkoj potrošnji nešto je niži, oko 16 posto, te je za 2014. iznosio oko 65,6 milijardi eura”, napominju iz Eurostata navodeći da stariji turisti u EU u prosjeku troše 52,6 eura po danu ili oko 13 eura manje od drugih prosječnih turista.

Prema grafikonima Eurostata, a prema dobnim skupinama turista, udjel starijih osoba 65+ u ukupnim turističkim noćenjima stanovnika EU je gotovo najveći, s obzirom da turisti iz EU u dobi od 35 do 44 godine čine 18 posto ukupnih noćenja ili, kako kažu, turističke aktivnosti EU stanovnika, dok oni od 55 do 64 godine čine oko 17 posto, od 45 do 54 godine oko 16 posto, od 25 do 34 godine oko 15 posto, a od 15 do 24 godine oko 14 posto te aktivnosti.

Kako najviše turista 65+ iz EU-a za odmor i putovanja najviše biraju vlastite zemlje i domaća odredišta, Eurostatovi podaci pokazuju da su u tome najvjerniji stanovnici Španjolske, Grčke, Češke, Francuske, Italije, Rumunjske, Portugala, Mađarske i Bugarske u kojima turisti 65+ ostvaruju između 75 i 95 posto svojih noćenja.

Među zemljama, pak, čiji turisti 65+ ostvaruju najmanje noćenja u vlastitoj zemlji, od oko 1 do 20 posto, su primjerice samo Belgija, Luksemburg i Malta, što znači i da njihovi stariji od 65 radije putuju u druge zemlje.

S udjelom noćenja starijih turista 65+ od 13 posto ili s ukupno 6,2 milijuna noćenja, Hrvatska se nalazi negdje oko sredine među svim članicama EU-a, kao i s podatkom da je oko 60 posto tih noćenja ostvareno u zemlji, a preostalih 40-ak posto u drugim zemljama. U ukupnoj turističkoj potrošnji domaćeg stanovništva, ti su hrvatski turisti (65+) u 2014. sudjelovali s oko 7 posto s potrošenih 127 milijuna eura ili s oko 20 eura po danu, što je za oko 18 posto manje od prosječne potrošnje domaćih turista iz drugih dobnih skupina.

S tom potrošnjom turista 65+ Hrvatska je ujedno među zemljama EU-a s najnižom potrošnjom, dok su primjerice prvi u tome Nijemci 65+ s potrošnjom od 20,6 milijardi eura, drugi Francuzi s potrošnjom od 15,7 miliijardi eura, a treći oni iz Ujedinjenog Kraljevsta sa 7,3 milijarde eura. No, i u tim, kao i u svim drugim zemljama EU-a potrošnja starijih turista 65+ dosta zaostaje za prosječnom potrošnjom turista iz tih zemalja, pri čemu za najmanjih oko 9 do 10 posto zaostaje u Poljskoj, Portugalu, Njemačkoj, Španjolskoj, Latviji, Luksemburgu i Nizozemskoj.

Jedina zemlja čija potrošnja starijih turista 65+ ‘odskače’ za ukupnom prosječnom turističkom potrošnjom, za oko 5 posto, je Belgija, čiji stariji prosječno dnevno troše 89,5 eura, dok je prosjek u EU 52,6 eura, a u Hrvatskoj spomenutih 20,3 eura.

You may also like

0 comments