U talibanskom napadu poginulo 60 ljudi

U talibanskom napadu na zračnu luku Kandahar koji je počeo u utorak navečer, ubijeno je više od 60 ljudi, izvijestili su u četvrtak afganistanski dužnosnici. Jedanaest napadača u utorak navečer uspjelo je ući u prvi dio kompleksa zgrada koji je pod snažnim osiguranjem. Ondje se, uz zračnu luku i stambene četvrti, nalazi i vojna baza koju afganistanska vojska dijeli s pripadnicima NATO-a.

Napad je trajao 27 sati i jedan je od najžešćih u zadnjih 14 godina koliko traju napadi na to najznačajnije vojno postrojenje na jugu Afganistana. “Posljednji je napadač svladan jučer oko 20.15 sati. Ubijeno je 38 civila, među kojima je bilo žena i djece, 10 afganistanskih vojnika, dvojica policajaca i 11 napadača. U napadu je ozlijeđeno 37 osoba, među kojima 14 civila, 17 pripadnika afganistanske vojske i četiri zaposlenika afganistanske policije”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Davlat Vazin.

Posljednji je napadač ubijen nakon što je za taoce uzeo žene i djecu, koje je zatočio u stanu jednog od pripadnika vojske, izvijestili su izvori s mjesta događaja koji su željeli ostati anonimni. Oni su kazali da su teroristi napali tržnicu i školu u kompleksu oko zračne luke gdje su među civilima aktivirali eksploziv. Talibani su na svojim internetskim stranicama objavili fotografiju deset osoba u maskirnim uniformama, naoružanih kalašnjikovima, predstavivši ih kao napadače.

Jedan od vojnih zapovjednika u Kandaharu kazao je da snimke razgovora koji se priskuškivao pokazuju da neki napadači govore urdu, jedan od najzastupljenijih jezika u susjednom Pakistanu, koji je prije podupirao talibane. Napad se poklopio s posjetom Islamabadu afganistanskoga predsjednika Ašrafa Ganija, koji je u srijedu razgovarao s pakistanskim premijerom Navazom Šarifom. Obvezali su se da će nastaviti mirovni proces između Kabula i talibana koji je trenutačno prekinut, a potporu im pružaju Peking i Washington.

You may also like

0 comments