U subotu u Sloveniji godišnji sastanak lidera jugoistočne Europe

U Sloveniji će se u subotu održati novi godišnji sastanak lidera država jugoistočne Europe koje sudjeluju u procesu Brdo-Brijuni, što su ga pokrenule Slovenija i Hrvatska radi stabilizacije i jačanja suradnje zemalja tzv. zapadnog Balkana, a posebni gost skupa koji se održava na Brdu kod Kranja bit će predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Na poziv da sudjeluju na značajnom skupu što su ga voditelji inicijative Brdo-Brijuni, hrvatska predsjednica Koklinda Grabar Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, sredinom svibnja prenijeli na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Budvi u Crnoj Gori, odazvali su se i doći će na sastanak novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, članovi predsjedništva BiH – Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, kosovski predsjednik Hashim Thaci, makedonski Gjorge Ivanov te albanski predsjednik Bujar Nishani, prenose slovenski mediji prema službenim izvorima.

Prema najavama iz ureda slovenskog predsjednika, cilj je novog u nizu susreta lidera iz regije, koji se već niz godina održavaju na svim razinama, želja da se ojačaju međusobno povjerenje, privrženost stabilnosti i europskim vrijednostima u regiji jugoistočne Europe.

Slovenski predsjednik, za kojega je susret značajan i zato jer dolazi pri kraju njegova uspješnog prvog predsjedničkog mandata u kojemu se zauzimao za trajnu europsku perspektivu regije, u zadnje je vrijeme dao više izjava u kojima je upozorio na potrebu jačanja stalnih kontakata i političkog dijaloga u okruženju i susjedstvu Europske unije, što prema njegovoj ocjeni uključuje i trajni rad na rješavanju nekih još otvorenih pitanja, posebno u svjetlu aktualne sigurnosne i političke situacije u Europi koja to zahtijeva.

Kao i obično, uz summit državnika jugoistočne Europe i ovaj će se put na marginama regionalne konferencije, prema očekivanjima, održati i više bilateralnih susreta. Očekuje se da će i njemački predsjednik iznijeti stajalište Njemačke o potrebi približavanja država u regiji Europskoj uniji i europskim vrijednostima te jačanju međusobne suradnje, kako su to na susretima lidera iz jugoistočne Europe i ranije činili posebni gosti iz najutjecajnijih zemalja Europe i svijeta.

Na dosadašnjim susretima lidera država iz jugoistočne Europe kao posebni gosti sudjelovali su francuski predsjednik François Hollande (2013.), njemačka kancelarka Angela Merkel (2014.), austrijski predsjednik Heinz Fischer (2015.), potpredsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk (2015.), te talijanski predsjednik Sergio Mattarella (2016.).

You may also like

0 comments