U subotu povijesni susret Tajvana i Kine

Predsjednici Tajvana Ma Ying-jeou i Kine Xi Jinping će se sastati u subotu u Singapuru na prvom povijesnom susretu čelnika dviju zemalja koje su se opredijelile za suprotne političke režime na kraju građanskog rata 1949.,  objavio je Tajvan u utorak.

“Svrha posjeta predsjednika Ma je jamčenje mira s obje strane tjesnaca Formose i zadržati status quo u tjesnacu”, naveo je u priopćenju glasnogovornik tajvanskog predsjednika Charles Chen. On je dodao da nikakav sporazum neće biti potpisan niti će dati zajedničku izjavu tom prilikom.

Ma i Xi će razmijeniti stajališta o bilateralnim pitanjima, dodao je. Kina, koja smatra Tajvan sastavnim dijelom svog teritorija, organizira konferenciju za novinare u srijedu da bi pružila više pojedinosti o susretu u subotu u Singapuru. Tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou će u četvrtak održati konferenciju za novinare na koju su pozvani međunarodni mediji.

Odnosi dviju zemalja su se popravili nakon što je Ma izabran na čelo Tajavna 2008. i na novi mandat 2012. koji završava sljedeće godine.

You may also like