U srijedu May stiže na nove razgovore o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May otputovat će u srijedu u Bruxelles na razgovore s dužnosnicima Europske unije u sklopu obnovljenih napora da parlament usvoji njezin sporazum o brexitu.
Na sastancima dužnosnika EU-a i Velike Britanije zadnjih dana nije postignut pomak nakon što je britanski parlament odbacio sporazum o razvodu koji je May postigla s EU-om u studenome. Glavni kamen spoticanja je tzv. ‘backstop’, zaštitni mehanizam kojim se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske koja će u okviru Velike Britanije napustiti taj savez. 

“EU neće ponovno otvoriti sporazum o izlasku, mi ne možemo prihvatiti vremensko ograničenje za backstop ili jednostranu odredbu o izlasku”, rekao je Margaritis Schinas, glasnogovornik Europske komisije.

“Daljnji razgovori održat će se ovaj tjedan kako bi se vidjelo je li moguće naći način za postizanje najšire moguće potpore u britanskom parlamentu i poštivanje smjernica koje je dogovorilo Europsko vijeće”, kazao je on na brifingu za novinare.

“Mi slušamo i radimo s britanskom vladom da vidimo kako bismo mogli osigurati uredni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 29. ožujka.” Britanski ministar za brexit Stephen Barclay također bi trebao doći u Bruxelles sredinom tjedna na razgovore s europskim pregovaračem za brexit Michelom Barnierom.

You may also like

0 comments