U srijedu europsko istražno povjerenstvo o emisiji štetnih plinova

Migrantska kriza bit će i sljedeći tjedan jedna od ključnih tema u Europskoj uniji. U sklopu priprema za dva predstojeća summita – 7. ožujka održava se summit EU-Turska, a 18. i 19. ožujka sastanak na vrhu čelnika zemalja članica – predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk posjetit će sljedeći tjedan glavne gradove zemalja na zapadnobalkanskoj ruti.

Tusk će u utorak posjetiti Beč i Ljubljanu, u srijedu Zagreb i Skoplje, a u četvrtak Atenu. Tusk će u Zagrebu, prema najavama iz njegova ureda, razgovorati s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode sljedći tjedan će raspravljati o prijedlozima Komisije za upravljanje vanjskim granicama i o stvaranju Europske pogranične i obalne straže, mjerama kojim se EU pokušava suočiti izbjegličkom krizom kako bi smanjila broj migranaa koji pristužu u Europu.

U sljedeću srijedu u Europskom parlamentu održat će se konstituirajuća sjednica istražnog povjerenstva za emisije ispušnih plinova u automobilskom sektoru.

Na tom sastanku trebao bi se izabrati predsjedatelj i supredsjedatelji povjerenstva, koje će istraživati aferu “Dieselgate”, otkriće da su Vokswagen i još neki proizvođači ugrađivali uređaje u svoje dizelske motore kako bi varali na testovima ispuštanja štetnih plinova. Sljedeći tjedan sastaju se i dva ministarska vijeća. U ponedjeljak je sastanak Vijeća za konkuretnost, a u petak Vijeća za okoliš.

You may also like