U srijedu će se glasovati o nagodbi u Agrokoru

Ročište na kojem će vjerovnici Agrokora glasati o nagodbi održat će se u srijedu, 4. srpnja i na njega su pozvani svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati.

Ročište će se održati 4. srpnja u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu, s početkom u 8 sati i na njega su pozvani svi vjerovnici, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene. Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati na ročištu, od čega 2.785 ima otvorenu tražbinu veću od 1.000 kuna.

Pravo glasa trenutačno imaju vjerovnici s tražbinama vrijednim 25,2 milijarde kuna. Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Glasanje će se odvijati u dvije faze – prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasanje vjerovnika o samoj nagodbi. Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina glasanje se neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start “m2voting”.

Aplikacija se može besplatno skinuti na Google play storeu i Apple storeu. Vjerovnicima ili njihovim zastupnicima koji nemaju pametni telefon ili se ne znaju služiti aplikacijom, bit će osiguran pristup uređajima s kojih mogu glasati, kao i tehnička pomoć za glasanje, pojasnili su nedavno u Agrokoru. Uz to, kako bi se lakše snalazili u korištenju aplikacije, Agrokor je za vjerovnike priredio upute za korištenje aplikacije m2voting, a kao dodatnu pomoć vjerovnicima je za snalaženje na ročištu priredio vodič kroz ročište.

Naime, budući da je riječ o sudskom ročištu te dvorana Cibone predstavlja sudnicu Trgovačkog suda u Zagrebu, pravila koja vrijede na ročištu su ista kakva vrijede i na sudu. Vjerovnici odnosno njihovi zastupnici i/illi punomoćnici na ročište moraju doći s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom, izvatkom iz sudskog, obrtnog i drugog registra, novom urednom punomoći za ročište za glasanje o nagodbi te odvjetničkom iskaznicom i drugom relevantnom dokumentacijom koja im daje pravo sudjelovanja na ročištu i ovlašćuje ih za glasovanje i odlučivanje o nagodbi.

Potrebno je proći i sigurnosnu provjeru kao i pri ulasku na sud. Za registraciju vjerovnika sud je predvidio dva sata, a na ročištu za glasovanje o nagodbi moći će sudjelovati samo oni koji su uredno registrirani i prisutni u prostoru ročišta.

Za prolazak nagodbe potrebna je suglasnost vjerovnika s potraživanjima vrijednim između 16,76 i 24,60 milijardi kuna. Ako se ročište ne dovrši 4. srpnja ili se toga dana ne održi ili bude odgođeno, Trgovački sud je odredio održavanje ili nastavak ročišta za 5. srpnja ili pak eventualno 6. srpnja. Postupak glasanja o nagodbi završava u trenutku kada su vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpisali zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje. Nakon što se održi ročište za glasanje o nagodbi te donese odluka o pravomoćnosti nagodbe, planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao ‘lex Agrokor’ donesen je 6. travnja prošle godine. Cilj je zakona postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način. Privremeno vjerovničko vijeće je 19. lipnja jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

Prijedlog nagodbe ima otprilike 7,3 tisuće stranica s pratećim prilozima, a objavom na e-oglasnoj ploči suda dostupan je svim vjerovnicima. Nagodba se sastoji od dva dijela – pripremnog i provedbenog – te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe.

U tekstu nagodbe, među ostalim, nalazi se i odredba da ruske banke Sberbank i VTB ne mogu ni pojedinačno, ali ni zajedno dosegnuti udio od 50 posto ili više udjela u Agrokoru, a razlog su sankcije koje za ruske kompanije ili kompanije pod njihovim dominantnim vlasničkim utjecajem imaju SAD, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sberbank i VTB trebali bi u Agrokoru zajedno imati 46,7 posto vlasništva, ako se ostvari plan o zamjeni dionica po kojem bi Sberbank dao svojih 18 posto dionica Mercatora.

Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom. “Ukoliko 4. srpnja vjerovnici izglasaju nagodbu i ukoliko nagodba izdrži sva propitivanja koja su još pred njom te postane pravomoćna, moći ćemo pristupiti provedbi nagodbe u djelo. Time će započeti posljednja etapa saniranja kolapsa Agrokora, čime bi postupak izvanredne uprave trebao biti uspješno doveden do kraja”, ustvrdio je nedavno Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Iz Izvanredne uprave tada su također kazali i kako kako “početak rada nove grupe i zrcalnih društava ciljaju na prvi radni dan nove godine, što bi bio najbolji mogući datum početka rada, i zbog poreznih propisa i financijskih izvještaja. No, postizanje ovog cilja ovisi prije svega o tome kada će nagodba postati pravomoćna, a to je u potpunosti u rukama suda”, kazali su.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak kako će se u restrukturiranju Agrokora odlučiti koje će tvrtke u sklopu grupe ostati, dok je nepotrebno zadržavati tvrtke i djelatnosti koje nisu dio osnovne djelatnosti, a uvjeren je i da će, ako dođe do prenamjene udjela u Agrokoru, i hrvatske tvrtke iskazati interes da

“Ono što je sigurno, filozofija Agrokora unatrag godinu i pol dana i danas radikalno se promijenila. Dakle, nepotrebno je u samom Agrokoru, prema riječima izvanrednog povjerenika, zadržavati ona trgovačka društva i one djelatnosti koje nisu dohodovne, odnosno koje nisu dio core businessa (osnovne djelatnosti)”, rekao je Horvat odgovarajući na novinarski upit jesu li hrvatske tvrtke spremne na nove tržišne uvjete koji će nastupiti ako se sutra izglasa nagodbe i krene njena implementacija te restrukturiranje Agrokora.

U fazi restrukturiranja, kako je rekao Horvat, donijet će se jasan stav i jasna odluka koje će to tvrtke u sklopu Agrokor grupe ostati i opstati, a koje će se, kroz bilo kakav metodološki pristup, ugasiti. “Ali ono što je činjenica, što je bila želja i intencija i samog zakonodavnog okvira, a i izvanredne uprave, je da se Agrokor osposobi za tržišnu utakmicu”, kazao je.

“A bude li danas, sutra došlo do prenamjene udjela (u Agrokoru), prvenstveno onih financijskih vlasnika, ja sam siguran da će i hrvatske tvrtke, kao što su Franck, Podravka, Kraš i neke druge, iskazati jasan interes da postanu dio ili možda čak sto postotni vlasnik tih kompanija”, istaknuo je Horvat koji je sudjelovao na ručku koji je organizirala Svjetska banka i na kojem se razgovaralo o poduzetništvu u EU 2018: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka – usporedba zakonske regulative vezane uz poduzetništvo za domaće tvrtke u 25 gradova i u ostalih 186 gospodarstava.

Inače, završno ročište na kojem će vjerovnici Agrokora glasati o nagodbi održat će se u srijedu, 4. srpnja i na njega su pozvani svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasovati.

Ročište će se održati 4. srpnja u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu, s početkom u 8 sati i na njega su pozvani svi vjerovnici, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene.

Trgovački sud odbio žalbu Ivice Todorića

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske odbacio je u utorak kao nedopuštenu žalbu Ivice Todorića protiv zaključka zagrebačkog Trgovačkog suda od 21. lipnja, a kojim je zakazano ročište za glasovanje o nagodbi.

Trgovački sud u Zagrebu tim je zaključkom zakazao ročište za glasovanje o nagodbi za 4. srpnja, na ročište pozvao sve vjerovnike, članove privremenog vjerovničkog vijeća i izvanrednog povjernika.

Sud je točkom IV. zaključka utvrdio da se smatra kako “pravo glasa imaju vjerovnici čije su tražbine utvrđene u visini nenamirenog dijela tražbine”, a odredio je i da će se “vjerovnicima osporenih tražbina pravo glasa priznati ako na ročištu za glasovanje o nagodbi izvanredni povjerenik i nazočni vjerovnici s pravom glasa tako sporazume, odnosno ako tako rješenjem odluči Sud”.

Točkama zaključka Trgovački sud je odredio i potrebne isprave za identifikaciju vjerovnika, odredio način obavljanja glasovanja putem za tu svrhu oformljene mobilne aplikacije te način glasovanja putem te aplikacije.

Protiv tog zaključka Trgovačkog suda žalbu je podnio Ivica Todorić, kao vjerovnik osporene tražbine.

Todorić uz ostalo ističe da je odluka Trgovačkog suda “pogrešno naslovljena kao zaključak budući da se njome odlučuje o bitnim pitanjima u tijeku postupka izvanredne uprave, slijedom čega je trebala biti donijeta u obliku rješenja”.

Smatra i da “nije ispunjena formalna pretpostavka za podnošenje teksta nagodbe sudu, jer u usaglašavanju teksta nagodbe nije sudjelovalo vjerovničko vijeće već privremeno vjerovničko vijeće”.

Todorić u žalbi ističe i kako je došlo do “povrede načela jednakog postupanja prema svim sudionicima”, ukazuje na “različito namirenje vjerovnika iste skupine, na pogodovanje vjerovnika kojima su plaćanja bila vršena tijekom postupka izvanredne uprave, na davanje pojedinim vjerovnicima prava koja drugi vjerovnici iste skupine nemaju te na ostale nedostatke predložene nagodbe”.

Također je ukazao da pravomoćno utvrđeni iznosi priznatih tražbina vjerovnika trenutno ne odgovaraju stvarnom iznosu nekih vjerovnika, a smatra da je “nedopustiv način glasovanja na ročištu putem oformljene mobilne aplikacije jer takvo glasovanje nije uređeno pozitivnim pravnim propisima”.

Visoki trgovački sud Todorićevu je žalbu odbacio kao nedopuštenu.

U obrazloženju rješenja Visokog trgovačkog suda se navodi kako se odluke u predstečajnom i stečajnom, dakle i u postupku izvanredne uprave, donose u obliku rješenja i zaključaka. Sud zaključkom, kako se obrazlaže, upravlja postupkom kada određuje ročište za glasovanje o nagodbi, kada određuje osobe koje poziva na ročište za glasovanje o nagodbi, kada određuje način identifikacije osoba koje će pristupiti na ročište, način glasovanja. “Stoga nije u pravu žalitelj kada smatra da se navedenim točkama zaključka odlučuje o pravima sudionika u postupku izvanredne uprave, odnosno da se tim točkama zaključka uređuju bitna pitanja u tijeku postupka”, navodi Visoki trgovački sud.

Također navode da, iako odluku o tome tko na ročištu za glasovanje ima pravo glasa sud ne donosi u obliku zaključka kojim zakazuje ročište za glasovanje o nagodbi, time što je točkom IV. zaključka samo načelno opisao koji će vjerovnici moći pristupiti glasovanju i pod kojim uvjetima, sud nije donio rješenje niti je odlučio na način propisan odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, jer ta odredba zahtjeva da sud na prijedlog izvanrednog povjerenika utvrdi popis vjerovnika i prava glasa koja im pripadaju na ročištu.

U zaključku Trgovačkog suda u Zagrebu “ne utvrđuje se niti konkretan popis vjerovnika niti pravo glasa koje im pripada pa se ne radi o rješenju kako to sugerira žalitelj, jer da bi se radilo o rješenju, potrebno je da se sadržaj izreke takve odluke odnosi na konkretna pojedinačna prava i obveze sudionika u postupku”, navodi Visoki trgovački sud u obrazloženju. “Kako se, dakle, točkom IV. zaključka ne odlučuje konkretno ni o čijim pravima u postupku izvanredne uprave, to se ne radi o rješenju koje bi pojedini sudionik u postupku mogao osporavati žalbom”, obrazlaže Visoki trgovački sud, dodajući i da točka IV. zaključka “ni na koji način ne može nadomjestiti odluku koju sud na ročištu radi glasovanja o prijedlogu nagodbe ima donijeti”.

You may also like

0 comments