U središtu interesa tržišta ponovno potražnja

Pad cijena nafte

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 65 dolara zbog zabrinutosti za oporavak potražnje, koju su potpirili neočekivani rast američkih zaliha i skok broja novozaraženih covidom 19 u Indiji i Japanu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala na 64,88 dolara, a na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 60,97 dolara.

Trgovce je jučer uznemirio podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za 594 tisuće barela. Analitičari su očekivali da će izvješće pokazati njihov pad za tri milijuna barela, prema Reutersovom istraživanju.

Na tržištu sa strepnjom prate i nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji, trećem potrošaču nafte u svijetu. Indija je danas izvijestila da je zabilježila najveći rast broja novozaraženih u svijetu od početka pandemije, ukupno 314.835 novih slučajeva.

Japan, četvrti uvoznik nafte u svijetu, sprema se pak najaviti treći val zaključavanja u Tokiju i tri zapadne prefekture, izvijestili su mediji.

Sklonost spuštanju cijena potiče i napredak u razgovorima Irana i svjetskih sila o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015., napominje on. Dogovor bi mogao rezultirati skokom iranskog izvoza i povećanjem prekomjerne ponude, dodaje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 64,02 dolara, što znači da se pala 1,34 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like