U Srbiji,. tjedan dana prije izbora, milijun neopredjeljenih glasova

Uoči izvanarednih parlamentarnih izbora u Srbiji 24. travnja i samo četiri dana prije početka predizborne šutnje u tijeku je utrka za neopredijeljene birače, a njih je između 700.000 i milijun, procjene su analitičra i agencija za ispitivanje javnog mišljenja koje, bez iznimke, ne dovode u sumnju pobjedu Aleksandra Vučića i koalicije okupljene oko njegove Srpske napredne stranke (SNS).

U nedjelju će se istodobno održati i pokrajinski izbori za skupštinu Vojvodine te lokalni izbori za vijećnike općina i gradova u Srbiji, a na izbornom listiću za srbijanski parlament birače će dočekati imena 21 stranke ili koalicije, političke skupine i udruge građana. U finišu predizborne kampanje analitičarima javnog mišljenja pridružile su se i sportske kladionice, koje procjenjuju da će od oko 6,77 milijuna potencijalnih birača glasovati njih 57,3 posto, a nedvojbenu izbornu pobjedu predviđaju aktualnom premijeru Aleksandru Vučiću i koaliciji koju predvode vladajući naprednjaci.

Ovisno o tome hoće li glasovati po političkim simpatijama ili po kladioničarskom instinktu i kalkulacijama, kladionice nude procjene da će Vučić i SNS osvojiti nešto manje od polovice ukupnog broja glasova ili čak 47,5 posto birača koji iziđu na glasovanje.

Istodobno najnovije procjene agencija za ispitivanje javnog mnijenja kreću se od 47,9 posto do 50,9 posto u korist Vučićevih naprednjaka i njihove koalicije, u kojoj su Socijaldemokratska partija (SDP) vicepremijera i ministra trgovine i turizma Rasima Ljajića, Partija udruženih umirovljenika (PUPS), Pokret socijalista, ministra rada i socijalne skrbi Aleksandra Vulina, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Srpska narodna partija i Pokret snaga Srbije.

Kladionice predviđaju da će izborni prag od pet posto ukupno izišlih na izbore prijeći koalicija na čelu sa socijalistima (SPS) aktualnog šefa diplomacije Ivice Dačića (12,3 posto), Srpska radikalna stranka (SRS) ultranacionalista Vojislava Šešelja (7,8 posto), te oporbena koalicija Za prevedniju Srbiju, predvođena najjačom oporbenom Demokratskom strankom (DS) Bojana Pajtića, u kojoj je i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) , s 5,7 posto glasova.

Predviđanja su da bi iznad izbornog praga mogle biti i desničarska koalicija pokreta Dveri i Demokratske stranke Srbije (DSS), koju predvodi kći nekadašnjeg vođe krajinskih Srba Jovana Raškovića, Sanda Rašković-Ivić (5,1 posto), dok je na ivici izbornog praga oporbeni koalicijski liberalno-socijaldemokratski trojac Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka Srbije – SDS), Nenad Čanak (Liga socijaldemokrata Vojvodine LSV) i Čedomir Jovanović (Liberalno-demokratska stranka – LDP).

Analitičari ocjenjuju da je preizborna kampanja dosad bila niskog intenziteta, ali će tek u finišu potaknuti mnoge građane da odluče kome će povjeriti svoj glas. Srđan Bogosavljević iz agencije Ipsos Strategic Marketing kaže kako 2,5 milijuna birača “u svakom trenutku zna za koga će glasovati”, a uvijek ih na birališta iziđe “nikad manje od 3,5 milijuna”. “Tih milijun (glasova) treba osvojiti….To kampanja radi, to se ne događa tek tako”, kaže Bogosavljević ocjenjujući da je na sceni “ne pretjerano konkretna i pretjerano upečatljiva” utrka za glasove birača.

Premda vođe stranka i njihovi marketinški timovi već manje ili više znaju isto što govore i analitičari, činjenica je da će neopredijeljeni birači uglavnom upamtiti poruke posljednjih dana uoči izbora, pa se do petka u ponoć, kad počinje preizborna šutnja, očekuje nešto intenzivnija borba za naklonost birača.

Po istraživanjima agencija iz ožujka, lista na čelu s naprednjacima osvajala je nešto više od polovice glasova potencijalno izišlih birača – 52,6 posto, koalicija oko Dačićevih socijalista – 11,9 posto, dok bi iznad šest posto glasova bili i demokrati Bojana Pajtića, s kojima je u koaliciji i stranka vojvođanskih Hrvata (DSHV). Izborni prag će, što pokazuju dosadašnja ispitivanja javnog mišljenja, ali i ocjene analitičara, sasvim izvjesno prijeći i Šešeljevi radikali (SRS), sadašnja izvanparlamentarna stranka čiji je rejting značajno porastao nakon što je vođa SRS Vojislav Šešelj nedavno pred Haškim tribunalom nepravomoćno oslobođen optužbi za ratne zločine .

Po ispitivanju javnog mnijenja iz ožujka, izborni cenzus s nešto više od pet posto mogućih glasova mogle bi još prijeći i liste SDS-LDP-LSV Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka, te koalicija DSS-Dveri. Pravo glasa u Srbiji ima oko 6,7 do 6,8 milijuna glasača, a Republičko izborno povjerenstvo (RIK) donijelo je rješenje da se tiska 6.771.497 glasačkih listića.

Uz izlaznost na birališta od oko očekivanih četiri milijuna, za jedno od 250 zastupničkih mjesta neophodno je osvojiti između 14.000 i 16.000 glasova, s tim što za liste nacionalnih manjina ne vrijedi izborni prag od pet posto glasova pa bi morale osvojiti najmanje toliko glasova da osiguraju ulazak u parlament. Izvanredni parlamentarni izbori drugi su u Srbiji za posljednje dvije godine, nakon što je 27. travnja 2014. godine formirana aktualna vlada koju predvodi koalicija Srpska napredna stranka, premijera Aleksandra Vučića, a najveći joj je koalicijski partner Socijalistička partija Srbije, vicepremijera i šefa diplomacije Ivice Dačića.

You may also like