U Srbiji mala pozornost za pad hrvatske vlade

Pad hrvatske vlade nije zavrijedio niti jednu naslovnicu u današnjem beogradskom tisku, a mediji uglavnom prenose agencijska izvješća da je Tihomoru Oreškoviću izglasano nepovjerenje u Saboru i ukazuju na dva moguća puta – preslagivanje vlade ili nove izbore.

Manja pozornost političkoj krizi u Zagrebu prije svega proizlazi iz činjenice da je u prvom planu trodnevni posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji danas popodne dolaskom u Beograd započinje svoju europsku turneju.

U dosadašnjim ocjenama naglašava se da je “po prvi put od osamostaljenja u Hrvatskoj pala vlada” nakon što je 125 zastupnika od 137 nazočnih u Saboru izglasalo nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, te da je dobio potporu samo partnera iz Mosta, ali ne i od HDZ-a koji ga je predložio i postavio za premijera.

Mediji navode i da između Oreškovića i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka postoji nesuglasje koje nije samo političke prirode, što je ilustrirano dijelom Oreškovićeva oproštajnog govora u Saboru. “Pravi razlog mog rušenja je nastavak arbitraže između INE i MOL-a, kao i moje neslaganje za neka kadrovska rješenja u obavještajnoj službi, a to nekima nije odgovaralo”, citiraju Večernje novosti Oreškovića.

Rasplet na političkoj sceni u Hrvatskoj danas prate portali srbijanskih listova i elektronički mediji, a posljednjih u nizu vijesti je da su oporbene stranke prikupile dovoljan broj glasova za raspuštanje Sabora.

You may also like