U Španjolskoj na pomolu velika koalicija

Novi španjolski parlament ustrojen je u srijedu nakon izbora održanih prije 24 dana, no njegovo konstituiranje obilježila je neizvjesnost oko formiranja buduće vlade s obzirom da četiri stranke s najviše zastupnika i dalje ne uspijevaju postići sporazum. Španjolski tehnički premijer Mariano Rajoy želi u maksimalno kratkom roku, već krajem ovog mjeseca, parlamentarno glasovanje o novoj vladi koju vidi kao koaliciju svoje Narodne stranke desnog centra, socijalista PSOE i stranke centra Građani, s kojima se u srijedu dogovorio oko izbora predsjednika parlamenta iz redova PSOE-a.

Te tri stranke, Narodna stranka, PSOE i Građani, dogovorile su se da novi predsjednik parlamenta postane Patxi López, član PSOE-a, čime je prvi put u Španjolskoj ta dužnost pripala stranci koja nije pobijedila na izborima. Vladajuća Narodna stranka nije ponudila protukandidata iako je na izborima dobila najviše glasova. Narodna stranka je osvojila 123 mjesta, no za sastavljanje vlade i novi četverogodišnji mandat treba joj natpolovična većina od 176 zastupnika. Stranka Građani s osvojenih 40 mjesta pristala je na stvaranje koalicije, no PSOE koji drži 90 mjesta to je već dva puta odbio.

Sporazum oko izbora Patxi Lópeza protumačen je kao prvi korak u stvaranju velike koalicije po uzoru na Njemačku, koja bi imala 253 od ukupno 350 zastupnika u parlamentu. „Parlamentarno glasovanje o vladi moglo bi se održati već u posljednjem tjednu ovog mjeseca“, izjavio je Fernando Martínez Maíllo, zamjenik tajnika Narodne stranke. Tehnički premijer Rajoy pozvao je prošli tjedan na žurno stvaranje koalicije koja bi se suprotstavila procesu nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku zemlje sa 7,5 milijuna stanovnika, čiji je novi predsjednik Carles Puigdemont najavio razdruživanje u roku od 18 mjeseci.

U srijedu je Puigdemont odbio položiti zakletvu španjolskom kralju Felipeu VI. prilikom ceremonije prisezanja za predsjednika Katalonije. Također nije htio prisegnuti nad španjolskim ustavom, koji ne dopušta referendum o nezavisnosti, već je rekao da će služiti katalonskom narodu. Središnja španjolska vlada poručila je da traži zakonske instrumente kako bi odgovorila „na nepoštivanje zakona“. „On koji misli da je iznad zakona imat će problema“, rekla je potpredsjednica vlade Soraya Sanez de Santamaria iz Narodne stranke.

Narodna stranka, PSOE i Građani protive se referendumu o nezavisnosti Katalonije, a podržava ga Podemos. „Tražimo više ono što nas ujedinjuje, a manje ono što nas razdvaja“, poručio je prilikom konstituiranja španjolskog parlamenta njegov novi predsjednik socijalist López. No njegov šef, lider PSOE-a Pedro Sánchez, istaknuo je da izbor njegova stranačkog kolege na to mjesto ne znači i potporu Narodnoj stranci i premijeru Rajoyu u formiranju buduće vlade. „Mogu to reći glasnije, ali ne i jasnije. Mi nećemo podržati Narodnu stranku i Rajoya prilikom glasovanja o novoj vladi. Želimo vladu promjene“, izjavio je.

No Pablo Inglesias, čelnik Podemosa, trećeplasirane stranke sa 69 zastupnika koja se spominjala kao mogući koalicijski partner PSOE-a u stvaranju lijevog bloka, nije krio razočarenje nakon izbora predsjednika parlamenta predbacivši čelniku PSOE da je ušao u pakt s Narodnom strankom. “Dok si s njima ne računaj na nas“, poručio je Iglesias u izjavi za novinare. Podemos je s PSOE-om u vladajućoj koaliciji u gradu Madridu, gdje je na lokalnim izborima u svibnju pobijedila Narodna stranka, no nakon što su sklopili pakt na platformi ‘Sada Madrid’, predvođenoj Podemosom i manjinskim PSOE, došlo je do prve promjene vlasti u glavnom gradu nakon 1991.

Iglesias je ranije nazivao Narodnu stranku i PSOE „kastom“ tražeći rušenje dvostranačja koje vlada Španjolskom posljednjih 35 godina. Druga nova stranka Građani također želi prekinuti dvostranačje, no kao njihov korektor koji se bori protiv korupcije. Čelnik Građana Albert Rivera istaknuo je kako je u srijedu, stvaranjem sporazuma triju stranaka, počela „nova tranzicija“ u zemlji nakon prve sredinom 70-ih godina kada je postojao politički konsenzus o prijelazu iz diktature u demokraciju.

Ukoliko Rajoy u prvom glasovanju, koje bi se u parlamentu moglo održati krajem mjeseca, ne uspije dobiti apsolutnu većinu, nakon 48 sati treba sazvati drugo glasovanje u kojem mu je potrebna jednostavna većina. Ako ni tada ne uspije dobiti potreban broj glasova, vladu će pokušati sastaviti lider PSOE-a Pedro Sánchez, nastojeći pridobiti Podemos i Građane. Nakon prvog glasovanja, tijekom kojeg će Rajoyu trebati podrška PSOE-a i Građana, počinje teći rok od dva mjeseca tijekom kojih Španjolska mora dobiti premijera ili će se na proljeće održati novi parlamentarni izbori.

You may also like

0 comments