Home Ekonomija U slučaju Brexita Britanija će Japancima biti manje atraktivna

U slučaju Brexita Britanija će Japancima biti manje atraktivna

by Agencije

Japanski premijer Shinzo Abe upozorio je u četvrtak Veliku Britaniju da će glasanje Britanaca za izlazak iz Europske unije na referendumu 23. lipnja tu zemlju japanskim investitorima učiniti manje privlačnom za ulaganja.

“Glasanje za izlazak zemlje iz EU-a Veliku Britaniju učinit će japanskim investitorima manje atraktivnom”, kazao je Abe, koji predvodi treću na svijetu najsnažniju ekonomiju, na konferenciji za novinare održanoj u Londonu zajedno s britanskim premijerom Davidom Cameronom. Abeova izjava o Brexitu uslijedila je ni dva tjedna nakon što je američki predsjednik Barack Obama upozorio Britaniju da će “ostati na kraju repa” u trgovinskim sporazumima sa Sjedinjenim Državama ukoliko se odluči za izlazak iz EU-a.

Dok japanski premijer smatra da je članstvo u EU-u pitanje o kojemu treba odlučivati britanski narod, on ipak tvrdi da su u pitanje dovedeni i japanski interesi. “Bit ću vrlo jasan – Japan bi više volio da Britanija ostane u Europskoj uniji. Mnoge japanske tvrtke svoja su poslovanja prebacile u Britaniju jer je ta zemlja ulaz u EU”, kazao je, dodavši i da je u 1000 japanskih tvrtki koje djeluju u Velikoj Britaniji zaposleno oko 140.000 radnika.

Cameron je kazao da Britanija ima više koristi od japanskih investicija nego od ulaganja bilo koje druge zemlje, izuzimajući Sjedinjene Države. Istaknuo je da su japanska ulaganja u Velikoj Britaniji vrijedna ukupno 38 milijarda funta. “Japanske tvrtke Veliku Britaniju vide kao ulaz u Europu”, ponovio je Cameron, koji je sazvao održavanje referenduma i predvodi kampanju za ostanak Britanije u klubu kojemu se pridružila 1973.

Britanski izlazak iz EU-a mogao bi utjecati na nestalnost stranih valuta, na vrijednost dionica i tržište obveznica. Istodobno bi podrovao napore koje je Europa nakon Drugoga svjetskog rata uložila u integraciju te bi doveo u pitanje sudbinu britanskog gospodarstva 21. stoljeća vrijednog 2,9 bilijuna američkih dolara. “Prijatelji Velike Britanije iz cijelog svijeta, uključujući i Japan, pozorno će pratiti kakvu ćete odluku donijeti 23. lipnja”, kazao je japanski premijer.

Related Posts