U Sloveniju je ušlo 95 tisuća izbjeglica, Njemačka produljuje kontrolu granice

U 13 dana od kako kroz Sloveniju teče drugi migrantski val u nju je ušlo ukupno 94.444 izbjeglica, a iz nje u Austriju prešlo njih 73.563, objavilo je u srijedu na internetskim stranicama slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Riječ je o stanju u 18 sati u srijedu, prema ne sasvim potpunoj evidenciji izvedenoj iz službenih postupaka, pripominje ministarstvo. Unatoč suprotnim najavama Austrija je i u srijedu iz tranzitnog centra u Šentilju primala migrante, pa se popodne u šatorskom naselju u tom mjestu na granici s Austrijom nalazilo samo njih oko 25o, ali će i dalje pristizati novi iz prihvatnih centara na jugu države koji se na sjever prebacuju vlakovima i auutobusima.

Prema evidenciji slovenske policije najviše migranata iz Slovenije Austrija je primila prošlog četvrtka, njih 10.367, a u ponedjeljak također malo više od 10.000, dok je sve ostale dane izlazak migranata u Austriju bio znatno manji. Tranzitni centar u Šentilju u srijedu su posjetili ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i ministrica unutarnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar. Ona je rekla da će još danas stupiti u kontakt s austrijskom ministricom unutarnjih poslova Johannom Mikl Leitner, kako bi se informirala o nekim navodima da Austrija namjerava uz Šentilj postaviti ogradu za bolje reguzliranje ulaska migranata u Austriju, te rekla kako s hrvatskom policijom još nema točnog dogovora o tome koliko migranata dnevno može primiti Slovenija čiji su kapaciteti ograničeni.

Njemačka će do 13. studenoga produljiti kontrole na granici a razmišlja da ih zadrži još tri mjeseca nakon toga, priopćilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova. Vlada je “nakon temeljite analize” odlučila još jednom produljiti “privremenu kontrolu” na granici do 13. studenog, navodi se u priopćenju dok tisuće izbjeglica i dalje pristižu preko Austrije. “Ako se stanje znatnije ne promijeni” kontrola će se od 13. studenog produljiti do veljače, dodaje ministarstvo oslanjajući se na mogućnost izuzeća koju nudi europski schengenski ugovor o slobodi kretanja.

Njemačka je uvela kontrolu 13. rujna i tako obustavila primjenu schengenskog ugovora želeći smanjiti priljev izbjeglica. Po službenoj statistici Njemačka je od početka godine primila 577.000 tražitelja azila. Po predviđanjima, zemlja će u 2015. primiti 800.000 azilanata, što je četiri do pet puta više nego godinu ranije.

You may also like