U Sloveniji podignuta optužnica protiv Alenke Bratušek

Slovensko državno odvjetništvo pripremilo je prijedlog optužnice protiv zastupnice u parlamentu Alenke Bratušek koju se sumnjiči da je, kandidiravši se za člana Europske komisije s mjesta predsjednice bivše vlade, počinila kazneno djelo zloporabe službenog položaja, piše u utorak ljubljansko “Delo”.

Tužiteljstvo je, ne navodeći ime osumnjičene, potvrdilo da su sudu predložili istražne radnje zbog sumnje u kazneno djelo zloporabe službenog položaja, za što je predviđena kazna zatvora do godine dana, te da su kao svjedoci koji bi morali dati iskaze u postupku pozvani predsjednik države Borut Pahor i sadašnji premijer Miro Cerar.

Odvjetnik Aleksander Čeferin koji pravno zastupa bivšu premijerku potvrdio je da se radi o njegovoj klijentici, ali optužni prijedlog smatra apsurdnim. “Radi se o novom lovu na vještice i paušalnom pokušaju kriminalizacije političara”, kazao je odvjetnik.

Dodao je da tu tezu potvrđuje već i sam prijedlog tužiteljstva da se na sud pozovu sadašnji premijer i predsjednik države, te da nije jasno kako je Bratušek mogla doći do “nematerijalne koristi” i to “zloporabom” funkcije time što se našla na listi kandidata za preuzimanje visoke dužnosti u Bruxellesu, kako joj državno odvjetništvo stavlja na teret. Ono navodno želi da Cerar i Pahor daju svoje iskaze o svojim kontaktima s Bratušek i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, u vrijeme spornih događanja sredinom 2013.

U to doba je, na jednoj od zadnjih sjednica svoje tadašnje vlade, Bratušek na dnevni red stavila pitanje koga će u novoj Junckerovoj komisiji predložiti Slovenija. Iako je njena vlada bila na odlasku jer je u tijeku bilo formiranje nove vlade Mire Cerara, Bratušek je tvrdila da je odluku potrebno donijeti odmah ako se želi da Slovenija u novoj Komisiji dobije dobru poziciju i mjesto jednog od potpredsjednika/ce, te da stvar požuruje i sam Juncker. Iako su na tajnoj sjednici njene vlade bila predložena tri kandidata, među ostalim i sama tadašnja premijerka, mediji su već tada tvrdili da je položaj europovjerenice i potpredsjednice Komisije bio rezerviran za Bratušek, jer je Juncker inzistirao na “jakoj političkoj figuri” iz Slovenije, s najistaknutijom funkcijom.

Nominaciji Bratušek protivio se Cerar koji je imao svoju kandidatkinju, ali je u tome uspio tek nakon što je Bratušek “propala” u Bruxellesu, neuspješnom prezentacijom pred Europskim parlamentom kad nije dobila većinsku potporu vodećih europskih stranaka pa se na kraju morala povući. Predistražni postupak protiv Bratušek počeo je 2014., nakon što ju je prijavila fizička osoba, a policija je lani u vezi s istragom izvršila pretres njenog ureda u parlamentu i obiteljske kuće.

You may also like