U Sloveniji je s krajem prošle godine bilo 113.000 prijavljenih nezaposlenih osoba, čime je njihov broj smanjen za 5,3 posto u odnosu na godinu dana prije, objavio je u utorak slovenski zavod za zapošljavanje.

Na mjesečnoj razini lani se broj registriranih nezaposlenih osoba povećao samo u siječnju, kad su se na zavode za zapošljavanje prijavljivale osobe kojima je istekao privremeni radni ugovor na određeno vrijeme, te u listopadu i prosincu, što je uobičajeni trend na kraju godine. Prema zadnjim podacima državnog statističkog zavoda za prošlu godinu, u Sloveniji je 934.000 osoba u kategoriji radno aktivnog stanovništva, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosi 11,7 posto.

Trenutna stopa nezaposlenosti najmanja je u zadnje tri godine, a u zadnjih 15 godina bila je najniža krajem 2008. kad je iznosila samo 6,3 posto.

Slovenija će u ovoj godini u okviru uključivanja dugotrajno nezaposlenih kroz sustav javnih radova investirati 21,5 milijuna eura, a nastavit će se i programi za zapošljavanje mladih kroz sustav jamstva za mlade, financiran iz europskih fondova. (hina)

Related Posts