Home Ekonomija U Sloveniji mali interes na otpis dugova

U Sloveniji mali interes na otpis dugova

by admin

U prvih mjesec dana otkako se u Sloveniji primjenjuje zakon o otpisu dugova najsiromašnijima molbe da im se oproste dugovanja kako bi mogli početi s novim startom u životu podnijelo je nešto više od 700 građana, objavilo je slovensko ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Zakon je u parlamentu prihvaćen prije tri mjeseca bez ijednog glasa protiv, ali je odbijen prijedlog oporbene Udružene ljevice (ZL) da oprost dugova zahvati više prezaduženih te da se spriječe deložacije građana nad kojima banke provode ovrhe. Molbe za otpis dugova primaju se još dva mjeseca, a na tu mjeru socijalne solidarnosti imaju pravo oni koji su u prvoj polovici ove godine primali socijalnu pomoć ili zaštitni dodatak, ratni veterani bez primanja te velike obitelji s mnogo djece.

Program otpisa dugova najsiromašnijima vlada premijera Mire Cerara prethodno je dogovorila s petinom općina u državi, s velikim brojem tvrtki u državnom vlasništvu i nekim privatnim tvrtkama, različitim komunalnim poduzećima i teleoperaterima, ali i s Novom Ljuubljanskom bankom (NLB) koja će ugroženima otpisivati svote do najviše tisuću eura. Podaci o do sada pristiglim molbama govore da je interes za otpis dugova manji nego što se računalo prilikom usvajanja zakona, jer je vlada tada navodila da bi na tu mjeru moglo imati pravo oko 100.000 ljudi.

Related Posts